Jornada laboral

Front comú de les patronals contra la reducció de la jornada laboral

Sánchez Llibre, Cañete i Santacreu acomiaden l'any reclamant que no s'universalitzi la norma

BarcelonaLes tradicionals copes de cava de Nadal de les patronals catalanes, enguany totes –Pimec, Foment i la Cambra de Comerç de Barcelona– celebrades aquest dijous, han tingut un fil comú: el rebuig a la proposta del govern espanyol de reducció universal de la jornada laboral de 40 a 37,5 hores setmanals.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tant Foment com Pimec han criticat el fet que la reducció de la jornada laboral es porti al Congrés dels Diputats sense comptar amb un acord amb les patronals. El president de Pimec, Antoni Cañete, ha definit com un "fracàs" el fet que "no s'hagi pogut aconseguir un acord" amb el diàleg entre els agents socials, i que amb aquesta proposta, "no s'ha tingut en consideració la realitat de tots els sectors", ha afegit.

Cargando
No hay anuncios

"El debat que hi ha actualment al carrer no és pas la reducció de jornada, sinó que el que preocupa realment els treballadors és el salari", ha dit Cañete. "El ministeri ho portarà al Consell de Ministres, però després s'ha de portar al Parlament, i ja veurem com va, això". En aquest sentit, ha anunciat que demanarà a Junts que doni suport a la reducció de jornada "si es flexibilitza" la seva aplicació. És a dir, "si les esmenes que es fan permeten que les pimes tinguin condicions per pactar-la i generar les condicions perquè es pugui aplicar", ha aclarit el president de Pimec.

Cargando
No hay anuncios

"Recordem que moltes pimes ja fan una jornada de 37,5 hores perquè tenen conveni propi, però d'altres estan en sectors que són diferents i tenen altres condicions", ha dit. "Tots volem treballar menys i cobrar més, però no a costa de la viabilitat de les nostres empreses", ha reblat Cañete.

Per la seva banda, el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha criticat que "si no compten amb els empresaris, serà un acord irregular des que hi ha democràcia a Espanya". "Si ara volen canviar les regles del joc és la seva responsabilitat", ha advertit, després d'insistir que la seva patronal no està en contra de la mesura, sinó del fet que s'apliqui de forma generalitzada a tots els sectors. A més, ha assegurat que intentaran que els partits polítics escoltin les seves propostes quan el projecte arribi al Congrés: "Intentarem que no s'aprovi", ha dit.

Cargando
No hay anuncios

Finalment, el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Josep Santacreu, ha optat per una crítica tímida: "A la Cambra no entrem a parlar de temes laborals, però sí que entenem que no es pot universalitzar una decisió així, perquè pot fer que alguns sectors hi perdin molt i no puguin incrementar la productivitat, i si no podem mantenir la productivitat, hi acabarem perdent tots", ha dit. "Ens preocupa l'economia en general", ha reblat.

Els retrets de Díaz a Cuerpo

La vicepresidenta i ministra de Treball, Yolanda Díaz (Sumar), va assegurar que la reducció de la jornada laboral estaria vigent abans del 31 de desembre del 2025, però el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo (PSOE), ha relativitzat aquesta afirmació i ha refredat el calendari. Aquest desajust ha provocat un xoc entre les dues formacions del govern espanyol, amb retrets de Díaz cap a Cuerpo, malgrat que el titular d'Economia assegura que "hi ha un objectiu compartit".

Cargando
No hay anuncios

Segons Sánchez Llibre, tot plegat prova que hi ha "dues ànimes al govern de coalició": "El ministre Cuerpo, l'ànima dialogant que no veu oportú deixar al marge els empresaris i que està a favor d'un acord previ, i una altra ànima impositiva que és Yolanda Díaz, que respectem, però no compartim els seus criteris".