El front comú de les patronals pel finançament evidencia una guerra interna
L'exclusió de Cecot del manifest deixa entreveure un nou front amb Pimec
BarcelonaEl manifest conjunt de les principals entitats empresarials i econòmiques del país per reclamar un nou model de finançament per Catalunya ha revifat velles disputes entre les patronals. Entre la vintena d'entitats que signen el comunicat inicial no hi apareix la patronal egarenca Cecot, malgrat que les crítiques al model de finançament actual han estat sovint presents als seus discursos.
De fet, l'exclusió de Cecot del comunicat –que inicialment hi era present; els darrers canvis es van decidir aquest dilluns a última hora– hauria estat, segons ha pogut saber l'ARA, una petició de Pimec, principalment per termes de representativitat. Segons la patronal de les pimes, "Cecot ja forma part de Foment del Treball, i entenem, per tant, que és una territorial i que no hi ha de ser, igual que no hi és Pimec Vallès Occidental", expliquen fonts de Pimec.
Aquest "veto" no s'ha rebut bé dins de Cecot, que ha optat per emetre un comunicat individual en què diu que "Cecot aplaudeix i se suma a la demanda d’una reforma del sistema de finançament territorial". El president de la patronal vallesana, Xavier Panés, assegura a través d'aquest comunicat que "com més entitats hi donin suport, més representatiu serà per al Govern saber què pensen les empreses del país", assevera, reivindicant unitat.
Xocs habituals
El manifest conjunt uneix una vintena d'entitats que no sempre es posen d'acord en els aspectes de país; és per això que es parla de clam històric. Forjar el document ha comportat setmanes de negociacions, reunions i trucades que van acabar amb la pugna Pimec-Cecot que va desbloquejar ahir dilluns el president de la Cambra de Barcelona, Josep Santacreu, en persona.
La iniciativa del manifest va sorgir del grup G8, la unió empresarial de la qual formen part la Cambra de Comerç de Barcelona, Pimec, RACC, el Cercle d'Economia, Barcelona Global, FemCat, el Col·legi d'Economistes i Fira de Barcelona. Foment del Treball no hi és present, però va sumar-se ràpidament a la iniciativa, com una desena d'entitats més. Si bé és cert que Cecot forma part de Foment, la primera sempre ha tingut entitat pròpia. De fet, els protagonistes habituals entre les pugnes patronals són sempre Pimec i Foment, que no han acabat de resoldre la seva guerra per la representativitat, batalla que s'arrossega des de fa dècades.
La petició d'excloure Cecot del manifest, que inicialment sí que signava, és un capítol més en aquesta pugna patronal.