Foment proposa mesures per acabar amb "l'infern fiscal" a Catalunya
La patronal considera que l'impost de transmissions patrimonials perjudica l'accés a l'habitatge
BarcelonaLa patronal Foment del Treball, presidida per Josep Sánchez Llibre, vol influir en la política fiscal de la Generalitat, en el marc de les eleccions del 12 de maig. Així, aquest dimarts ha presentat les conclusions del seu Llibre verd de la fiscalitat, que inclou unes 80 propostes plantejades per una cinquantena d'experts i que la institució preveu fer arribar als grups polítics. Entre les principals conclusions, Foment apunta que Catalunya és un "infern fiscal" per a les empreses i per a la ciutadania.
En aquest sentit, Sánchez Llibre ha advertit que la reforma del finançament autonòmic no pot servir d'excusa per no abordar la fiscalitat a Catalunya: "Volem ser els primers de la classe. Volem que Catalunya sigui la locomotora que polaritzi la inversió i la política a Espanya", ha dit, i ha afegit que la fiscalitat ha d'acompanyar la modernització de l'economia.
L'ITP, un fre a l'habitatge?
El conseller de la presidència de la patronal, Manel Silva, ha destacat que l'impost sobre les transmissions patrimonials (ITP, que és de titularitat estatal) "perjudica i agreuja" el mercat de l'habitatge i hi dificulta l'accés. Així doncs, ha titllat d'"absolutament exorbitants" els nivells del gravamen a hores d'ara: la seva proposta passa per reduir el tipus màxim al 7% i que, en el cas que sigui l'habitatge habitual, arribi al 4%, i ha obert la porta al fet que les comunitats autònomes puguin modificar-ho a la baixa.
Alhora, com ja és un reclam habitual per a la institució, Sánchez Llibre ha insistit en la supressió de l'impost de patrimoni al considerar-lo absolutament confiscatori: "Ho demanarem pel civil o pel penal", ha advertit. També ha instat a reduir els trams de l'IRPF i deflactar-los "perquè no es converteixi en un impost sobre la inflació, si ja per si mateixa la inflació genera pobresa", en paraules de Silva.
També han reclamat eliminar l'impost sobre les emissions del CO₂ dels vehicles de tracció mecànica perquè, segons Silva, al gravar la titularitat del vehicle i no l'ús, "es penalitza les empreses de lloguer establertes a Catalunya, i no els vehicles que circulen per Catalunya" amb origen i destí fora.
Inversió
Foment basa part dels seus reclams en la idea que la fiscalitat catalana suposa una "barrera" a la inversió, tant local com estrangera. De fet, la patronal ha recordat que "la competitivitat del sistema fiscal de Catalunya és extremadament reduïda" –inclou 11 impostos propis– i que hi ha una desproporció entre les aportacions de la ciutadania i les prestacions i els serveis públics que reben.
Aquest sistema, segons Foment, genera "una barrera important i molt anticipada" de les inversions a Catalunya i l'establiment de noves empreses, i també ha criticat la imatge d'inseguretat jurídica que a parer seu provoca, més enllà del seu impacte recaptatori. En aquest sentit, ha reclamat reformar els impostos, millorar la gestió tributària i impulsar un pla estratègic contra l'economia submergida.
El Govern nega l'"infern"
"Neguem categòricament que Catalunya sigui un 'infern fiscal' com diu Foment del Treball i no hi ha cap dada que sustenti aquesta afirmació", han dit aquest mateix dimarts fonts del Govern, que a més han indicat que el debat de la fiscalitat no es pot deslligar del dèficit fiscal.
Les mateixes fonts indiquen que a l'informe de Foment hi falta rigor, perquè es diu que Catalunya té els tipus marginals més elevats del conjunt de les comunitats autònomes espanyoles tant per a les rendes altes (52%) com per a les baixes (21,5%), quan en realitat é un tipus mínim del 20% i un màxim del 50%. A més, aquestes fonts destaquen que el projecte de pressupost per al 2024, que no va tirar endavant, es baixava el tipus mínim al 19%.