Pressupostos

Foment pressiona pels pressupostos: "Calen menys línies vermelles"

La patronal catalana demana al govern espanyol una "senda realista" de reducció del dèficit públic

Barcelona"Calen menys línies vermelles i més línies grises, que és fer servir el cap per aconseguir acords i assolir el pressupost". Així s'ha pronunciat la patronal Foment del Treball aquest dilluns sobre els pressupostos catalans, encallats des de fa dies pel Hard Rock, línia vermella de PSC i Comuns per donar suport als comptes: els primers el volen i els segons no.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Ho ha dit el director del departament d'Estudis i Economia d'aquesta patronal, Salvador Guillermo, en una roda de premsa per presentar l'últim informe de conjuntura econòmica de Foment, en la qual també ha reclamat al govern espanyol una "senda realista" de reducció del dèficit públic després que hagi crescut durant els últims 15 anys.

Cargando
No hay anuncios

De fet, ha alertat que entre el 2007 i el 2022 el deute públic a Espanya ha estat del 69,1% del PIB. "D'aquí ve que l'existència de dèficit públic, i més donat el nostre elevat nivell d'endeutament, no resulti beneficiós, sinó més aviat el contrari, i ha de reduir-se de manera progressiva, però amb voluntat constant d'erradicar-lo", ha defensat la patronal. Per agafar perspectiva, en el mateix període, l'augment de l'endeutament públic d'Alemanya ha estat de l'1,9% del PIB, a França del 47,3% i a Itàlia, del 37,8%.

Sobre la situació de l'activitat econòmica, la patronal ha destacat el ritme de creació d'ocupació, gràcies en part al turisme, i la recuperació del consum privat en els últims quatre mesos de l'any. Guillermo també ha fet valdre el desplegament dels fons Next Generation, sense els quals la situació seria "molt més greu i parlaríem de recessió econòmica a Europa i de menys creixement, molt menys creixement en el cas espanyol". El 2023 va acabar en positiu per a Espanya, amb un creixement del 2,5%, i també per a Catalunya, que va fer-ho amb una mica més de força (2,6%). Són creixements superiors als previstos i a la mitjana de la zona euro, que va tancar l'any passat amb un raquític 0,5%, fregant l'estancament però esquivant la recessió.

Cargando
No hay anuncios

Durant el 2023 l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) va canalitzar a tot Espanya més de 12.960 milions d'euros en finançament cap a autònoms, pimes i empreses per promoure el creixement i el desenvolupament dels seus projectes. En el cas de les línies ICO, van ser 2.243 milions d'euros els concedits, 378 dels quals a Catalunya, el territori de l'Estat amb més assignació de recursos, amb el 17% del total.