Patronals

Foment elimina la limitació de mandats perquè Sánchez Llibre segueixi com a president

L'assemblea general de la patronal vota a favor de modificar els estatuts per majoria absoluta

El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, podrà tornar-se a presentar a la presidència de la patronal un cop acabi l'actual mandat el 2026, que serà el segon. Fins ara els estatuts de la institució marcaven un límit de dos mandats per al líder de la patronal, que és escollit per l'assemblea general d'entre els seus membres. Ara, però, la mateixa assemblea ha votat a favor d'una modificació dels estatuts per tal d'erradicar aquest límit, cosa que aplana el camí per a un tercer mandat de Sánchez Llibre –i qui sap si més–. La votació ha estat pràcticament unànime: tots els socis hi han votat a favor, exceptuant dues abstencions.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

No és la primera institució que porta a terme aquesta iniciativa; la madrilenya CEOE –de la qual Foment ocupa la vicepresidència– ja va votar l'erradicació del límit de mandats el juliol del 2023. D'aquesta manera, el seu president, Antonio Garamendi, i Sánchez Llibre blinden el seu futur al capdavant de dues de les principals organitzacions empresarials del país.

Cargando
No hay anuncios

Amb tot, a Foment de moment no s'ha plantejat l'opció que el president cobri, sinó que s'entén –i es ratifica en aquesta acta– com un càrrec honorífic i gratuït –igual que tots els de la junta directiva, a excepció del secretari general de la institució, que té sou perquè s'entén com un càrrec tècnic–, a diferència de la CEOE, en què Garamendi cobra 380.000 euros anuals pel seu càrrec a la patronal. A Catalunya, només el president de Pimec, Antoni Cañete, té remuneració per aquest càrrec.

Durant l'assemblea general d'aquest dilluns s'ha ratificat aquesta modificació, tot i que ja es va votar durant la junta directiva del 8 d'abril, i va comptar amb el vot a favor de tota la junta directiva a excepció del vicepresident de Foment i president de la vallesana Cecot, Xavier Panés –segons la patronal, "per coherència interna amb la seva organització, que sí que preveu la limitació de mandats"– i també el vocal Carlos Garriga, que es van abstenir.

Cargando
No hay anuncios

Crítiques al govern espanyol

Durant el seu discurs davant els socis de Foment, Sánchez Llibre ha fet un repàs de les fites de la patronal durant l'últim any i ha aprofitat per fer una crítica fervent al govern de Pedro Sánchez i, concretament, a la cartera liderada per la ministra Yolanda Díaz: "Estem molt preocupats per les contínues propostes del ministeri de Treball, que sempre són unidireccionals per perjudicar les empreses, i les organitzacions empresarials i les empreses que representem diem prou", ha asseverat.

Cargando
No hay anuncios

En el mateix sentit, ha apel·lat el govern de Sánchez per fer "propostes i intervencionisme ideològic" que "estan posant en risc, igualment, un bé tan preuat i garantit des de fa anys, com és el diàleg social", ha dit. "De cap manera, no podem acceptar aquest intervencionisme dels poders públics en àmbits d'actuació i competència dels agents socials, reconeguts a la mateixa Constitució espanyola, l'Estatut dels Treballadors i la resta de normativa concordant", ha apuntat.

"Tot i que Foment no fa posicionaments polítics, sí que ens veiem interpel·lats quan hi ha polítiques econòmiques que no veiem clares o directament les creiem perjudicials", ha assenyalat Sánchez Llibre. "Plantem cara al pacte de govern a Espanya subscrit pel PSOE i Sumar; són més de 40 pàgines en què ha dibuixat un escenari contrari al creixement, d'una banda, i contrari a l’empresa, de l'altra. A més, l’actitud de certa part del Govern contra el diàleg social ens ocupa i preocupa, i és un dels nostres cavalls de batalla", ha asseverat el president de Foment.

Cargando
No hay anuncios

Avís pel 12-M i més presència a Madrid

De cara a les eleccions catalanes del pròxim 12 de maig, el president de Foment ha reclamat "la màxima responsabilitat" als diputats que surtin escollits "perquè no es produeixi un bloqueig al Parlament: el país no ho aguantaria i els catalans no ens ho mereixem", ha sentenciat. Alhora, ha criticat la Generalitat per "no haver estat a l'altura" amb l'ampliació de l'aeroport del Prat, i també ha reclamat que es mulli a favor de la Ryder Cup del 2031: "Esperem aconseguir-ho després del 12 de maig".

Cargando
No hay anuncios

Alhora, Sánchez Llibre ha reivindicat l'obertura del seu think tank a Madrid, la Societat Barcelonesa d’Estudis Econòmics i Socials (SBEES), i ha augurat "més presència" de l'entitat a Madrid per obtenir millores de competitivitat per a l'empresariat. Segons el president de Foment, l'explicació és "simple": "Volem que les nostres empreses, a través de Foment, representin la Catalunya del sí, que vol tornar a liderar l'economia espanyola, que vol generar complicitats que ajudin a fer progressar el conjunt de l’economia".