Finançament singular

Foment es desentén de les crítiques de Garamendi al finançament singular

La patronal de Sánchez Llibre evita comentar el que considera "opinions personals"

2 min
Antonio Garamendi i Josep Sánchez Llibre en un acte.

Les paraules del president de la gran patronal espanyola, la CEOE, Antonio Garamendi, criticant el finançament singular per a Catalunya, han suscitat alguns recels, però des de Foment eviten ficar-s'hi. Malgrat que Foment forma part de la CEOE –n'ostenta la vicepresidència–, la patronal que presideix Josep Sánchez Llibre assegura que es tracta de "declaracions a títol personal de Garamendi", i que "en cap paper ni comunicació de la CEOE es tracta aquest tema". "No valorem opinions personals", asseguren des de la patronal catalana de les grans empreses.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les paraules de Garamendi han aixecat polseguera. El president de la CEOE va reclamar ahir que "els espanyols" votin sobre un hipotètic "concert" econòmic català, si finalment l'acaben pactant el govern espanyol i els partits independentistes. "Crec que això exigeix que els espanyols votem", va declarar. Garamendi considera que els ciutadans de tot l'Estat tenen "tot el dret" a votar si accepten un sistema de finançament diferenciat per a Catalunya.

En aquest sentit, el líder de la patronal va mostrar preocupació perquè, a parer seu, "s'està trencant el país en 17 trossos". "Això és dolentíssim", va dir en un acte de la fundació FAES. "Crec profundament en la unitat del meu país i en la igualtat dels espanyols, i és el que defensarem" des de la CEOE, va afegir.

La postura de Foment

Des que el concepte finançament singular per a Catalunya va començar a estar a l'ordre del dia de l'actualitat política, Foment del Treball s'hi ha mostrat a favor. De fet, fa uns mesos la patronal va emetre un comunicat manifestant suport a un nou model de finançament per a Catalunya prenent com a punt de partida l’acord que van tancar ERC i el PSC. En aquell comunicat, la patronal catalana afirmava que la reforma del model de finançament és una de les polítiques públiques "més rellevants en tot estat descentralitzat avançat" i que requereix "un consens sustentat en una visió a llarg termini".

De fet, al març Foment va ser una de la vintena d'institucions que es van unir en un clam històric per denunciar l'infrafinançament a Catalunya i el reclam de canviar l'actual sistema per un nou model de finançament, sigui un model federal o un pacte fiscal, o mitjançant una "profunda reforma" de l'actual. Amb tot, de moment la patronal no es mulla sobre les declaracions de Garamendi, tot i la diferència abismal de parer entre –almenys– les cares visibles de les dues institucions.

stats