FemCat rebutja la reducció de jornada i reclama apujar sous i productivitat
L'associació d'empresaris situa la immigració i la IA com els grans reptes de l'economia catalana
Barcelona"El que cal és apujar salaris i millorar la productivitat, no reduir la jornada laboral; hi ha un error de concepte". Així ha valorat Oriol Guixà, president de la fundació d'empresaris FemCat, la proposta de reducció de jornada laboral a les 37,5 hores que planteja el Ministeri de Treball i que manté sindicats i patronals enfrontats. Ho ha dit aquest dimecres en una roda de premsa de l'associació, en què han plantejat els reptes de l'economia i l'empresa catalanes per als pròxims vint anys i han fet un repàs dels temes més actuals en matèria econòmica.
"Cal parlar de productivitat i no d'hores", ha asseverat Guixà. "El que cal és apujar sous, però no es pot fer si no hi ha un augment de la productivitat", ha destacat l'empresari. "Per mi, reduir les hores és una equivocació de principis, i més en una societat en què l'absentisme és un problema, i sovint no se'ns diu que l'administració pública té quasi un 20% d'absentisme", ha recordat Guixà. Alhora, el president de FemCat ha explicat que en la seva reunió amb el president de la Generalitat, Salvador Illa, la fundació va traslladar els principals reclams que els ocupen: "Vam recordar-li que Catalunya està subfinançada i que, per tant, és fonamental assolir un finançament apropiat; que cal evolucionar la gestió de l'administració pública perquè sigui eficaç; i que cal una aposta per la innovació, la transferència de coneixement i la FP Dual", ha resumit Guixà.
Integració dels nouvinguts
Els últims vint anys han estat una muntanya russa per a l'economia catalana. FemCAT celebra també el seu vintè aniversari, i ha aprofitat per analitzar els punts forts i els febles adquirits per l'empresa catalana en les últimes dues dècades, així com la projecció de com hauria de ser la Catalunya del 2044, d'aquí a vint anys més. Des de l'associació consideren que hi ha tres reptes essencials per la Catalunya dels pròxims anys: la immigració, el desenvolupament de la intel·ligència artificial i la inestabilitat política, temes que abordaran amb profunditat durant el XIII Fòrum FemCAT, que se celebrarà el 12 de novembre al Palau de la Música.
Amb tot, Guixà n'ha fet una pinzellada: "Des del punt de vista de cohesió social, hi ha una manca en la integració de la llengua amb els nouvinguts i de la cultura d'esperit català, del nostre tarannà emprenedor i industrial; tot això s'ha diluït amb tanta gent que ve de fora", ha asseverat. "Que haguem passat de 6 a 8 milions de persones en els últims anys vol dir moltes coses, el país ha d'estar preparat per acollir tota la gent que ve –ha apuntat–, i Catalunya sempre ha sigut un país d'acollida, però s'ha de saber gestionar", ha afegit en un acte amb periodistes.
El Fòrum, anomenat Catalan Legacies (Llegats catalans en anglès) comptarà amb experts internacionals en diferents àmbits i es farà ressò també dels reptes de la IA i la digitalització. Alguns dels principals protagonistes seran el vicepresident de Google, Xavier Amatrian, expert en el desenvolupament de la intel·ligència artificial i amb l'advocat i expert en drets humans Peter Sahlas, que centrarà el seu discurs en el paper geopolític d'Europa.