Patronals

Les empreses familiars reivindiquen la seva aportació a la societat

El president de l'Institut de l'Empresa Familiar recorda que generen un 60% del PIB espanyol

Andrés Sendagorta, aquest dimarts, durant el seu discurs de cloenda.
24/10/2023
2 min

Barcelona"Perquè som d'aquí, amb els nostres centres de decisió a Espanya i amb accionistes identificables, perquè mirem a llarg termini, perquè la cura de les persones ens ocupa cada dia, perquè hem heretat dels nostres fundadors la cultura de l'esforç i el treball". Amb aquestes paraules reivindicava aquest dimarts Andrés Sendagorta, president de l'Institut de l'Empresa Familiar (IEF), el paper d'aquestes companyies. Ho ha fet en la clausura del seu 26è congrés, celebrat enguany a Bilbao i davant de mig miler d'empresaris.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Durant la seva intervenció, el president de l'Institut de l'Empresa Familiar ha recordat que les companyies familiars generen el 60% del PIB espanyol. "Representen a molts, però parlen amb una sola veu. Són diversos, però tenen un objectiu comú", ha afegit. Entre les virtuts d'aquest tipus d'empresa, Sendagorta també ha citat la seva preocupació pel benestar dels treballadors "amb l'objectiu d'atraure i fidelitzar els millors", posant l'accent en la formació i la conciliació familiar, dos aspectes que són clau, segons ha assenyalat.

El president de l'IEF també ha reivindicat que l'empresa familiar mira a llarg termini i ha remarcat que "el respecte institucional i el marc constitucional" són essencials per a aquestes empreses i per al progrés d'Espanya. Sendagorta ha remarcat que hi ha "grans incerteses en l'àmbit polític, econòmic i geopolític", en una jornada marcada per l'acord entre PSOE i Sumar i per les negociacions de les últimes setmanes entre els socialistes i Junts per a la investidura de Pedro Sánchez.

El problema de la governança

Sendagorta ha volgut fer explícit que les empreses familiars tenen un "enemic silenciós" sobre el qual s'ha aturat a parlar i que és "la governança familiar i empresarial" i per això ha insistit que cal "dedicar temps i treball en aquest aspecte tan delicat".

El congrés, inaugurat dilluns pel rei Felip VI i el lehendakari Iñigo Urkullu, ha comptat amb la intervenció de la presidenta del Banco Santander, Ana Botín; el president del PP, Albert Núñez Feijóo; i el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions en funcions, José Luis Escrivá. En la jornada d'aquest dimarts també ha intervingut Joaquim Uriach, expresident de la farmacèutica familiar catalana, que ha fet un recorregut per la història d'una empresa fundada el 1838.

La jornada també ha servit per homenatjar Ignacio Osborne, que va ser president de l'IEF entre el 2016 i el 2018 i que ha destacat que hi va viure "uns moments i anys estupends" malgrat que, ha rememorat, els va tocar viure el congrés del 2017 en plena votació de l'1 d'octubre.

stats