Eduard Torres: intrahistòria d'una caiguda
El ja expresident de Turisme de Barcelona va perdre el càrrec pel seu paper en la campanya a la Cambra i per les seves desavinences amb el Gremi d'Hotels
BarcelonaDimecres 13 de setembre al vespre. A l’esplanada de l’Anella Olímpica, formidables vistes sobre la ciutat de Barcelona, 700 convidats gaudeixen d’una vetllada per commemorar els 30 anys de Turisme de Barcelona. L’amfitrió és Eduard Torres, president de l’organisme, que fa declaracions, saluda les autoritats i posa davant les càmeres. Res en la litúrgia de l'acte fa pensar que Torres té els dies comptats al capdavant del consorci.
El cert és que el 13 de setembre faltava poc més d’un dia per a l’inici de les eleccions a la Cambra de Comerç. Torres s’hi presentava dins la candidatura d’Eines de País, que governava la influent institució des del seu triomf del 2019. Exactament una setmana després de l’acte, es coneixien els resultats. Va d'Empresa, amb Josep Santacreu al capdavant, havia derrotat Eines. Des que corre la notícia, Torres ja pot sospitar que li queda molt poc al capdavant de Turisme de Barcelona. Ell ha estat el causant de l’única sortida de to que protagonitza Santacreu en tota la campanya, el tuit amb què va protestar per l’acte a la muntanya de Montjuïc poques hores abans de l’inici de les eleccions: “Us hauria de caure la cara de vergonya, en ple període electoral muntar un autobombo institucional [...]”. Per part de Va d'Empresa no hi va haver cap altre exabrupte en tota la campanya. Aquelles paraules, de facto, eren una sentència.
El 9 d’octubre Santacreu era formalment proclamat president de la Cambra. Només un dia després, On Economia ja publicava que el veterà Jordi Clos substituiria en el càrrec Torres. No havia passat ni un dia: va ser una de les primeres decisions de l’equip de Santacreu. El cert és que els estatuts de la Cambra marquen que el president de l’ens cameral ho és també de Turisme de Barcelona; així, sobre el paper, amb la proclamació de Santacreu l’etapa de Torres ja s’acabava. Però hi ha dos factors a tenir en compte: en primer lloc, el nou president de la Cambra no ha canviat cap altre càrrec dels molts que depenen de la nova junta. En segon lloc, els problemes venien de lluny.
Del pacte a l'enfrontament
A finals del 2019 Joan Canadell cedia el càrrec de president de Turisme de Barcelona a Eduard Torres. El fundador de la cadena hotelera Grup Duquesa va assolir el càrrec després d’haver pactat amb el Gremi d’Hotels. “El compromís era que ell donaria al Gremi influència a la Cambra i que seguiria consignes a Turisme”, diuen fonts coneixedores d'aquells fets. El Gremi, presidit per Jordi Clos, havia comprat una de les cadires de plata de la Cambra, que tenen un preu de 75.000 euros a l’any, i la va cedir a Torres, ben connectat amb l’equip d’Eines, especialment amb Mònica Roca. Però la relació Torres-Gremi es va tòrcer ràpidament.
“Torres tenia agenda pròpia i el Gremi sentia que des de Turisme no feia el que li demanaven”, explica una altra veu coneixedora dels fets. Fonts properes a Turisme de Barcelona expliquen que Torres va arribar a demanar als seus col·laboradors que no fessin compareixences públiques. Cal recordar que el setembre del 2022 es va anunciar el cessament de la directora general de Turisme de Barcelona, Marian Muro, que va estar al càrrec només dos anys i mig. Des del seu adeu, el consorci no ha tingut cap altre primer executiu.
El malestar del Gremi d’Hotels amb Torres va arribar al punt que diferents veus afirmen que aquesta institució es va negar a pagar la cadira de plata en l’últim any de Mònica Roca com a presidenta. Aquest detall, però, no ha estat confirmat ni per la Cambra ni pel Gremi d’Hotels. Consultat per l’ARA, el mateix Torres ho nega: “Jo ho hauria sabut”.
La decisió de Torres de concórrer a les eleccions amb l’equip d’Eines va ser la gota que va fer vessar el got. “Va ser una temeritat; havies de tenir lleialtat institucional amb la Cambra i ser imparcial”, diuen fonts empresarials. Torres, però, rebat aquest argument: "El president de la Cambra pot delegar la presidència de Turisme de Barcelona, però només en algú que sigui membre del ple", argumenta. ¿I no es podia haver presentat sense significar-se per cap candidatura? Torres respon així a la pregunta: "Vaig estar molt de gust amb Joan Canadell i Mònica Roca. M'ho demanen i els dic que sí, amb molt de gust". El ja expresident del consorci turístic simplifica els fets que han portat a la seva caiguda: "Per estatuts, en el mateix moment que Santacreu és investit president de la Cambra, jo deixo de ser president de Turisme de Barcelona". En declaracions a l'ARA, l'hoteler es declara "molt satisfet de la feina feta" i deixa un missatge conciliador: "Desitjo el millor a la institució i a les persones que n’estaran al capdavant".
Un president amb l'empresa a Madrid
Turisme de Barcelona, una agència amb un pressupost per al 2023 de 44 milions d’euros, està participada en un 45% per la Cambra, en un 45% per l’Ajuntament i en un 10% per la fundació hotelera Barcelona Promoció. En les setmanes vinents es podrien oficialitzar els canvis al consorci, que inclouran el nomenament d’un director general que podria ser Mateu Hernández. El que és segur és que el president serà Jordi Clos, veterà del sector, i també president del Gremi d’Hotels.
Amb Clos es dona una circumstància curiosa. Serà el màxim responsable d’“optimitzar, coordinar i promoure el sector turístic de la ciutat de Barcelona” malgrat que ell mateix va endur-se la seu de la seva empresa, Derby Hotels, a Madrid, l’any 2015. Temps després, va explicar que ho havia fet per tenir una imatge “més potent”. Preguntats per l’ARA, ni el Gremi d’Hotels ni Turisme de Barcelona han volgut valorar la idoneïtat d’aquesta circumstància.