Patronals

La desburocratització encén un nou foc entre patronals

Pimec es va desmarcar de l'acte de FERA per una administració més àgil

Acord de la societat civil per a la reforma de l'administració FERA

Aquesta setmana, l'empresariat i la societat civil es van unir en un clam multitudinari per demanar una reforma de l'administració, que a grans trets reclama una reducció de la burocràcia, la professionalització de la direcció pública i reduir la teranyina normativa. Un acord impulsat pel Fòrum d’Entitats per la Reforma de l’Administració (FERA) que va aconseguir l'adhesió d'unes 300 entitats i que es va presentar a la Casa de la Llotja dimecres passat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La fotografia mostrava el clam unitari de les principals entitats catalanes, entre les quals hi havia el Cercle d’Economia, Foment del Treball, el Gremi d’Hotels de Barcelona, Fira de Barcelona, el RACC, Barcelona Oberta, Universitat de Barcelona i Fundació Barcelona Promoció, així com entitats socials com la Federació d'Entitats d'Atenció a l'Envelliment (FEATE), la Federació Salut Mental Catalunya, Cohabitac i la Fundació Pere Tarrés, entre moltes altres. Però hi destacava una baixa: la patronal Pimec, que ja va presentar la setmana passada els seus reclams per desburocratitzar la Generalitat. Diferents veus han criticat que això va ser una "contraprogramació" de l'acte de FERA.

La primera fila

La falta de Pimec a l'acte i, sobretot, en l'adhesió de l'acord, no va passar desapercebuda. Fonts patronals asseguren que "es tracta d'un tema de pell" entre els organitzadors i la patronal de les pimes, i expliquen que el president de Pimec, Antoni Cañete, "no va voler unir-s'hi en no poder-ne ser un dels protagonistes".

El FERA com a tal és un grup de treball format per deu entitats –la Cambra de Comerç de Barcelona, Cecot, el Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya, el Col·legi de Professionals de la Ciència Política i de la Sociologia de Catalunya (Colpis), el Col·legi d’Economistes de Catalunya, el Club de Direcció Pública ESADE Alumni, FemCat, l'Associació Catalana de Professionals, l'Associació Catalana de Gestió Pública (ACGP) i la Taula del Tercer Sector Social– que "fa anys que treballen", però els impulsors d'aquest acte en concret van ser la Cecot i la Cambra de Barcelona.

Fonts de FERA expliquen a l'ARA que "es va dir des de l'inici que els membres del FERA són aquestes deu entitats fins al dia de l'acte, que s'havia d'organitzar", i que "si després més associacions es volien adherir a l'acord, endavant, i tothom ho va entendre", asseguren. "Hi havia institucions que són tan grans com Pimec i no van tenir cap problema en no estar a la primera fila, només va passar amb ells", critiquen. "Se'ls va convidar –com a tothom– i no van voler venir", asseguren.

Preguntats per l'ARA, des de Pimec rebaten la crítica: "Nosaltres fa molts anys que vam iniciar accions i estudis per revertir i denunciar el tema de la burocràcia i la simplificació administrativa, per això vam presentar fa una setmana un estudi que ja teníem calendaritzat i no es fa en dos dies", asseguren davant les acusacions de contraprogramació de l'acte. "D'entrada, donem tot el suport a FERA i a totes les iniciatives que vinguin en aquest sentit, però des de Pimec entenem que hauríem d'estar en el grup impulsor d'aquest acord, i com que no ha estat així, hem tirat per un altre camí", expliquen.

Friccions

La polèmica patronal ja comença a ser un habitual en aquests actes multitudinaris. La darrera va ser amb el manifest empresarial per un nou model de finançament, que es va signar el març d'aquest any, i que va tornar a tenir Pimec i Cecot com a protagonistes.

En aquella ocasió, el conflicte es va evidenciar pel fet que d'entre la vintena d'entitats que signaven el comunicat inicial, no hi apareixia la Cecot, malgrat que les crítiques al model de finançament actual han estat sovint presents als seus discursos. Segons va poder saber l'ARA en aquell moment, l'exclusió de Cecot del comunicat –que inicialment hi era present– hauria estat una petició de Pimec, principalment per termes de representativitat. Segons va explicar aleshores la patronal dirigida per Antoni Cañete, "Cecot ja forma part de Foment del Treball, i entenem, per tant, que és una territorial i que no hi ha de ser, igual que no hi és Pimec Vallès Occidental".

Aquest "veto" no va ser ben rebut dins de Cecot, que va optar per emetre un comunicat individual on deia que "Cecot aplaudeix i se suma a la demanda d’una reforma del sistema de finançament territorial".

Més enllà de l'anècdota, aquestes friccions repetides evidencien un malestar entre patronals que sembla no acabar. Sigui per personalismes, "temes de pell" o batalles històriques, ressonen les paraules d'un empresari a l'ARA: "És una vergonya que les entitats empresarials no puguin anar a l'una ni per això".

stats