Patronals

El debut plàcid d'Illa davant l'empresariat català

El flamant president es va reunir dilluns amb la cúpula major de Foment del Treball i va prometre estabilitat institucional

2 min
El president de la Generalitat, Salvador Illa, i el president de Foment, Josep Sánchez Llibre, durant la reunió amb la junta directiva de la patronal

BarcelonaEncara no feia ni un mes que Salvador Illa liderava la Generalitat, però el flamant president de Catalunya tenia clar que no podia iniciar el curs polític sense guanyar-se abans la confiança de l'empresariat. Era el dilluns 2 de setembre, i a l'agenda del president ja hi havia marcat visitar la seu de Foment del Treball. No era, però, la primera reunió que Illa mantenia amb els agents socials: el dijous anterior ja s'havia reunit amb els líders dels sindicats majoritaris a Catalunya, Camil Ros i Javier Pacheco, tot i que en aquella ocasió Illa no es va moure del Palau de la Generalitat, i van ser els sindicalistes els que el van anar a veure.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La reunió a Foment va ser a porta tancada amb la junta directiva de la patronal, que engloba més de 90 personalitats del món empresarial i econòmic i està encapçalada per Josep Sánchez Llibre. Segons expliquen a l'ARA fonts coneixedores de la reunió, Illa va anar a la casa de les grans empreses amb els deures fets: una hora de trobada, exposició de les línies principals del govern, promeses de tranquil·litat, èmfasi en la col·laboració, en la necessitat de posar fil a l'agulla "en temes clau per a Catalunya" com les infraestructures, l'aigua o l'energia i la paraula clau: estabilitat institucional.

"Va ser ben rebut, i la sensació general de l'empresariat és positiva: hi ha voluntat de fer coses, de fer un govern que governi durant una o fins i tot potser dues legislatures, i això és el que els empresaris necessitàvem sentir", explica una font present a la reunió. "Més enllà del que pensi cadascú, el que és clar és que venim d'una dècada convulsa en l'àmbit polític i es busca estabilitat", argumenta una altra font.

No hi va anar sol: el va acompanyar el nou conseller d'Empresa, Miquel Sàmper, una figura que genera confiança entre l'empresariat, exconseller d'Interior i militant de Junts fins al febrer d'aquest any, quan va partir peres amb el partit per "diferències ideològiques" i per les "formes" després del bloqueig de la llei d'amnistia per part dels juntaires.

Aeroport i finançament, temes clau

Foment del Treball ha estat una de les institucions més insistents amb "la necessitat" de l'ampliació de l'aeroport del Prat. La patronal compta fins i tot amb una comissió d'experts interna per a l'ampliació de la infraestructura, un grup de treball que va crear el 2022 i que ha contribuït amb propostes al debat tècnic. Aquest tema va ser abordat durant la reunió amb Illa, "que va deixar clar que ho tenia molt present" –explica una font que era a la trobada–, i justament el mateix dia, unes hores més tard, el president donava a TV3 l'exclusiva de la seva intenció de desbloquejar la comissió tècnica per tirar endavant l'ampliació de l'aeroport.

Pel que fa a la reforma del model de finançament de Catalunya, un altre dels temes de l'estiu i dels principals reclams de la patronal, Illa "es va comprometre a treballar-hi –explica una altra font empresarial–, però també va destacar que no seria un camí fàcil", apunten. Amb tot, el debut del nou president davant l'empresariat català va ser un èxit: "El feeling és positiu; dona sensació de calma i de voluntat de complir el que promet", assegurava un altre dels assistents.

stats