Patronals
Patronals30/04/2023

La croada de Pimec a Madrid contra Garamendi

La Comissió Europea dona la raó a les pimes i recomana als estats membres la creació de mecanismes transparents de participació

BarcelonaLa patronal de les micro, petites i mitjanes empreses de Catalunya, Pimec, fa anys que manté una croada a Madrid. Es tracta d'una lluita perquè Conpymes, la confederació nacional de pimes i autònoms de l'Estat, de la qual Pimec és una de les impulsores i en té la vicepresidència, sigui considerada com agent social i pugui, així, seure a la taula de diàleg social amb la patronal de les grans empreses per excel·lència, la CEOE.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Des de la creació de Conpymes el maig del 2021, que l'entitat espanyola va demanar al ministeri de Treball del govern espanyol ser reconeguda com a agent social per, tal com explica el president de la patronal, José María Torres, "solucionar la falta de representativitat real de pimes i autònoms en el diàleg social, una anomalia que a la Unió Europea passa en molt pocs països". Però no va arribar cap resposta, i davant del silenci administratiu, Conpymes va decidir portar a l'Audiència Nacional un recurs contra el ministeri.

Cargando
No hay anuncios

Ara, després d'un llarg historial de reclams, la Comissió Europea (CE) s'ha decantat a favor de les queixes de Conpymes, a través d'un document de recomanacions adreçat als estats membre al qual ha tingut accés l'ARA, i en què demana "garantir que les organitzacions d'empresaris i els sindicats representatius siguin reconeguts a efectes del diàleg social i de la negociació col·lectiva", i incloent-hi la garantia que "quan les autoritats competents apliquin procediments de reconeixement i representativitat per tal de determinar les organitzacions que tindran concedit el dret de negociació col·lectiva, aquesta determinació sigui oberta i transparent, a partir de criteris preestablerts i objectius", i que aquests criteris i procediments "siguin establerts en consulta amb els sindicats i les organitzacions empresarials".

Cargando
No hay anuncios

Un document que, segons el president de Pimec, Antoni Cañete, "és un gran pas endavant, perquè vol dir que Europa ens dona la raó en una cosa que no hauria de ser ni qüestionable", i alhora, "a partir d'ara, quan es legisli en aquesta matèria s'hauran de tenir en compte aquestes recomanacions", assegura.

Una cadira al costat del Garamendi

La gran queixa de Conpymes és el fet que Espanya és un dels pocs països de la Unió Europea que no té un mecanisme per mesurar la representativitat empresarial de manera transparent, "i això és una gran anomalia", assegura Cañete. "Fins que les pimes no s'asseguin a la taula de diàleg social i tinguin veu pròpia, Espanya no haurà acabat amb la transició democràtica", reitera el president de Pimec.

Cargando
No hay anuncios

De fet, un dels adversaris amb qui es troba Conpymes a Madrid és la CEOE, que defensa que la petita i la mitjana empresa ja estan representades a través de Cepyme, una de les associacions verticals integrades dins la patronal que lidera Antonio Garamendi. Una batalla directa amb la CEOE, que manté un llarg enfrontament amb les patronals catalanes, capítol on cal incloure Foment del Treball. "La CEOE defensa que Conpymes és una cosa que ve de Catalunya, però no és així: Conpymes integra tot el sector del transport d'Espanya, el sector primari (COAC), les pimes de les Balears i Pimec, entre molts altres sectors", assegura Antoni Cañete. "Tenim prou vots per tenir cadira a la taula de diàleg", afirma.

Cargando
No hay anuncios

El president de Conpymes, José María Torres, és encara més taxatiu: "La CEOE i Cepyme són la mateixa organització, no se'ls ha vist cap posicionament diferent en 45 anys". Segons Conpymes, formar part del diàleg social és clau, perquè és on es discuteixen i acorden qüestions socials i econòmiques rellevants per a la societat, com ara la protecció social, l'ocupació i la formació. Un altre aspecte clau, asseguren, "és la morositat, que és un problema greu per a les pimes a Espanya". "Les grans empreses poden endarrerir el pagament de les factures de les pimes durant mesos, cosa que dona problemes de liquiditat i pot fins i tot portar a la fallida", recorden. 

Veterania a Catalunya

Pimec ja és veterana en la lluita per la representativitat. A Catalunya mateix, la patronal que lidera Cañete ja es va enfrontar a un llarg procés amb la conselleria de Treball per aconseguir un mapa homologat de representativitat, cosa que es va assolir el 2019. Fins aquell moment, la guerra era amb Foment del Treball. Igual que la CEOE, Foment defensava que les pimes ja estaven representades a través de la seva sectorial Fepime, fet que Pimec negava.

Cargando
No hay anuncios

"Després de vuit anys i vuit processos judicials, a Catalunya vam aconseguir la representativitat del 50-50 amb Foment del Treball", recorda Cañete. "Som optimistes amb aquest precedent i creiem que anem pel bon camí en l'àmbit estatal. Ara el ritme el marcaran els jutjats o el govern espanyol, el que vingui primer", assegura el president de Pimec.