Sector públic

Clam empresarial per una administració menys burocràtica i més professionalitzada

Unes 300 entitats s'han adherit a l'acord impulsat pel Fòrum d'Entitats per la Reforma de l'Administració (FERA)

BarcelonaReducció de la burocràcia, professionalització de la política i la direcció pública i reduir la teranyina normativa són reclams ja històrics, però que estan més a l'ordre del dia que mai. Per posar-ne un exemple, actualment a Catalunya un permís d'obres o una llicència ambiental poden trigar més de dos anys, cosa que acaba desincentivant l'interès empresarial i la inversió.

Inscriu-te a la newsletter Rato i la nostra condemnaInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

És per aquest motiu que empresariat i societat civil han signat un acord per a la reforma de l’administració, una iniciativa liderada pel Fòrum d’Entitats per la Reforma de l’Administració (FERA) que ha reunit un centenar de personalitats del món econòmic i social català per llançar un missatge unitari sobre "la necessària i urgent transformació i modernització de les administracions públiques".

Cargando
No hay anuncios

L’acord ha aconseguit adherir unes 300 entitats del món econòmic i social, entre les quals el Cercle d’Economia, Foment del Treball, el Gremi d’Hotels de Barcelona, Fira de Barcelona, RACC, Barcelona Oberta, Universitat de Barcelona i Fundació Barcelona Promoció, així com entitats socials com la Federació d'Entitats d'Atenció a l'Envelliment (FEATE), la Federació Salut Mental Catalunya, Cohabitac i la Fundació Pere Tarrés, entre altres. No hi ha participat la patronal Pimec, que ja va presentar la setmana passada els seus reclams sobre burocràcia.

La recepta per a la simplificació administrativa

El sector alerta que "el conjunt de la societat es veu directament afectat per l’entorn regulador i el funcionament del sector públic, que gestiona el 50% del PIB", asseguren. "Si l’administració pública no és capaç de gestionar aquest important volum de recursos amb eficiència i productivitat, això esdevé un fre a la productivitat i a la justícia social". La recepta de l'acord es basa en una reducció de la burocràcia, professionalitzar la direcció pública, reduir la producció normativa, avaluar les polítiques públiques, fer una gestió de l'ocupació pública "adaptada al segle XXI", i apostar per la transparència i el bon govern.

Cargando
No hay anuncios

"El Govern s'ha compromès a canviar les coses i el que farem des de FERA serà vetllar perquè es completin els objectius", ha afirmat el president de la Cambra de Barcelona, Josep Santacreu. Alhora, el president de la patronal Cecot, Xavier Panés, ha recordat que "cal frenar la producció de normes".

Panés ha citat un informe de l'economista del Banc d'Espanya Juan Mora-Sanguinetti, que corrobora que entre el 1979 i el 2021 les administracions van aprovar 411.804 normes noves. "No pot ser que s'aprovin lleis i lleis, i que hi hagi normatives que es contradiuen; no pot funcionar això, i de fet no funciona", ha dit Panés. "És impossible que avancem com a país, i per això urgeix frenar l'enorme producció normativa", ha assegurat.

Cargando
No hay anuncios

"La Catalunya oberta i projectada al món competeix amb la resta, però la burocràcia excessiva frena projectes i repel·leix inversions", ha assegurat Muntsa Vilalta, directora general de FemCat. "La Declaració Responsable és una eina a tenir en compte" per agilitzar els tràmits i l'administració assumint responsabilitats, ha afirmat Vilalta.