Institucions

La Cambra de Comerç alerta de l'estancament salarial a Catalunya

La presidenta, Mònica Roca, retreu al Govern que no hagi tirat endavant la Llei de Cambres

2 min
La presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona, Mònica Roca, durant el balanç del mandat

BarcelonaPocs dies abans de celebrar les eleccions a les Cambres de Comerç catalanes, la de Barcelona ha convocat aquest divendres els mitjans de comunicació per explicar i actualitzar –potser per última vegada– els Indicadors de Progrés i Benestar (IPB), l'estudi que elabora periòdicament i que busca avaluar la qualitat del creixement. Els IPB són una introducció del govern sortint de la institució i que Roca espera que es mantingui "presideixi qui presideixi" l'ens després dels comicis que començaran la setmana vinent.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tot i que el progrés econòmic de Catalunya ha seguit una tendència creixent en termes absoluts des de començaments del segle XXI, la Cambra alerta d'un estancament de l'economia amb el nucli d'Europa. Segons Joan Ramon Rovira, cap d'estudis econòmics de la institució, els IPB mostren que l'economia catalana presenta "uns riscos estructurals que amenacen el progrés social i econòmic".

En aquest sentit, destaca sobretot l'estancament dels salaris reals, molt similars als de principi de segle, amb augments i descensos que van en contra d'un creixement qualitatiu. "Observem que l'estancament dels salaris reals està associat amb un creixement de la productivitat, però això passa perquè es destrueix ocupació i, per tant, es dona per la via traumàtica", ha declarat.

Alhora, el PIB per càpita a Catalunya, ajustat en paritat de poder adquisitiu, no ha millorat en termes comparatius amb la UE-5 (Alemanya, França, Itàlia, els Països Baixos i Bèlgica) entre l’any 2000 i el 2019. A més, la pandèmia va situar el PIB per càpita a Catalunya per sota de la UE-5, "un diferencial que encara no s’ha revertit tot i el dinamisme de l’economia catalana dels últims dos anys, però que acabarà arribant segur", ha dit Rovira.

La "poca valentia" del Govern

La trobada amb els mitjans ha servit també per fer un balanç d'aquest primer mandat d'Eines de País a la Cambra, en què la presidenta, Mònica Roca, ha valorat molt positivament les accions fetes i ha destacat que, en aquests quatre anys, la Cambra ha donat serveis a més de 56.000 empreses i ha impulsat 45 projectes.

Amb tot, Roca ha lamentat que la Llei de Cambres "quedi com una assignatura pendent", tot i que el projecte ja està validat per les tretze Cambres de Comerç catalanes, però no ha passat, encara, el filtre dels grups parlamentaris. En aquest sentit, la presidenta ha criticat la "poca valentia" del Govern català en aquesta qüestió, un fet que ha qualificat de "frustració molt gran".

"Quan el Govern no pren decisions, o no ho fa amb celeritat, perjudica l'empresariat", ha asseverat Roca. A deu dies de les eleccions a la Cambra, l'actual presidenta de l'ens ha demanat mantenir el "llegat" del seu mandat, que ha qualificat de "molt positiu": "Confio en el seny de qualsevol que agafi les regnes de la institució", ha indicat.

stats