UE

Brussel·les urgeix Espanya a acabar amb l'"abús" dels interins de llarga durada

La Comissió porta l'Estat a la justícia europea per no haver transposat l'impost mínim del 15% a les multinacionals

L'Audiència Nacional ratifica que els interins de llarga durada hauran de presentar-se a unes oposicions
03/10/2024
2 min
1
Regala aquest article

Brussel·lesNova estirada d'orelles de Brussel·les a Espanya pels interins de llarga durada que treballen a l'administració. La Comissió Europea ha llançat un nou avís aquest dijous al govern espanyol per no prendre mesures per "protegir prou els treballadors del sector públic contra l'ús abusiu de successius contractes de duració determinada". Un advertiment que arriba després que la mateixa justícia europea sentenciés el juny passat que l'Estat hauria de convertir els treballadors que encadenen contractes temporals en indefinits.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, l'executiu comunitari assegura que Espanya està incomplint les normes en matèria laboral de la Unió Europea que "exigeixen" que els estats membres adoptin legislacions per "prevenir" i "sancionar" aquesta pràctica. A més, la Comissió Europea assegura que l'Estat no ofereix prou protecció als interins de llarga durada i critica que no tinguin els mateixos drets laborals que els treballadors públics indefinits.

Per exemple, Brussel·les assenyala que independentment que un empleat amb un contracte de duració determinada porti 20 o 30 anys, la indemnització en cas d'acomiadament és la "mateixa". En la mateixa línia, denuncia que si un treballador després de treballar molts anys amb contracte d'interí, finalment, opta per deixar la feina, tampoc "no tindrà accés a cap indemnització" encara que "un tribunal declari que la seva successió de contractes de duració determinada" sigui "abusiva".

En l'avís d'aquest dijous, Brussel·les assegura que ja ha tingut en compte "les modificacions de les normes" que Espanya ha fet durant els últims anys, però considera que "continuen sense abordar prou els problemes detectats". Especialment, la Comissió Europea assenyala que les "mesures sancionadores" contra l'abús de l'encadenament de contractes temporals en el sector públic no són "eficaces".

No és la primera vegada que la Comissió Europea envia una notificació d'incompliment de les normatives comunitàries a Espanya. I, per aquest motiu, Brussel·les ara només dona dos mesos de marge al govern espanyol perquè informi de quines modificacions legislatives ha aprovat per evitar l'abús dels interins de llarga durada.

Brussel·les repeteix el que ja va dir el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) el juny passat. La màxima instància de la justícia europea també va qualificar d'"abús" la pràctica de les administracions catalana i espanyola de tenir milers de treballadors públics en situació d'interinatge durant molts anys. També considera que la legislació espanyola no preveu cap mena de mesura efectiva per evitar ni sancionar aquesta utilització dels successius contractes temporals.

L'impost a les multinacionals

La Comissió Europea també ha anunciat aquest dijous que portarà Espanya a la justícia europea per no haver notificat dins dels terminis previstos la transposició de l'impost mínim del 15% a les grans multinacionals que operen en territori comunitari. Cal recordar que la UE va acordar implementar aquest impost després de l'acord a què es va arribar a l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE).

Tot i l'incompliment, Espanya era un dels països de la UE més favorables a la imposició d'aquesta taxa i la reivindicava com una bona manera de frenar la competència entre estats membres per oferir els impostos més baixos sobre els beneficis empresarials. I, d'aquesta manera, evitar que les companyies transfereixin aquests guanys a jurisdiccions amb impostos més baixos o directament a paradisos fiscals.

stats