Patronals

Acomiadaments, poc català i secretisme: Eines carrega contra la Cambra de Santacreu

La llista independentista lamenta el tancament del CBCat i la marxa de la gerent de la institució

BarcelonaLa llista d'empresaris independentistes a la Cambra de Comerç de Barcelona, Eines de País, no va renovar el lideratge de la institució –que ara governa l'exdirectiu de DKV Josep Santacreu–, però encara conserva 21 cadires al ple. Quatre mesos després que l'equip de Va d'Empresa prengués el relleu al capdavant de la Cambra, Eines no afluixa i ha convocat "la primera d'un seguit de rodes de premsa" per valorar la gestió del nou equip de govern.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Volem fer diverses trobades com aquesta, perquè la crítica constructiva s'ha de fer bé", ha començat dient Toni Fitó, vicepresident de la Cambra durant l'anterior mandat. "La principal crítica que fem és la manca de transparència del comitè executiu cap al ple en algunes qüestions", ha apuntat l'advocat, i s'ha referit a casos com la destitució de la directora gerent de la Cambra, Eva Borràs. "S'entén que se la destituís, perquè és un càrrec de confiança, però s'ha fet de males maneres", ha lamentat. "El comitè executiu només pot promoure aquesta decisió i no prendre-la, això s'ha de votar al ple; però es va fer al revés: primer se la va acomiadar, i després es va votar al ple, cosa que no pot ser", ha dit.

Cargando
No hay anuncios

De fet, els fitxatges que ha anat fent l'equip de Santacreu posen en alerta Eines: "Ara la Cambra ha quedat sense gerència, i això no havia passat mai", expliquen. El cas és que de moment han cobert el càrrec amb Xavier Carbonell, que ja té una vinculació professional remunerada amb la Fundació Barcelona Promoció, que és una participada per la Cambra, segons ha assegurat Fitó. "Carbonell és qui mentrestant està mig cobrint aquesta posició, però això no s'ha dit al ple, ens n'hem assabentat per la premsa", asseguren.

Cargando
No hay anuncios

També la figura d'Enric Jové deixa l'equip d'Eines destarotat. Jové, que va ser el cap de campanya de la candidatura Va d'Empresa i també candidat a la llista –tot i que no va sortir escollit al seu epígraf– ara "té títol de conseller de presidència, un càrrec que no existia abans, i no sabem ben bé quina és la funció que fa, retribuïda o no, quin abast té... No ens han explicat res", critiquen des d'Eines.

Tancament del Centre de Blockchain

Entre les preocupacions d'Eines hi ha la decisió, a principis de mes, de tancar el Centre de Blockchain de Catalunya (CBCat). Aquest projecte, creat per iniciativa de la Cambra d'Eines, donava feina a set persones, a qui se'ls va notificar l'acomiadament i el tancament del centre "sense dir res al ple", expliquen. "Les formes no poden ser aquestes", critiquen des d'Eines, que consideren la decisió "precipitada". "Ens preocupa perquè creiem que aquestes actuacions estan perjudicant greument la imatge de la corporació", diuen.

Cargando
No hay anuncios

"Gent [tècnics] amb pes específic a la Cambra comença a no estar còmoda amb aquests acomiadaments i aquesta manera de fer les coses, i ja estan marxant de la institució cap a altres projectes professionals", ha lamentat Fitó. Concretament amb el CBCat, "diverses institucions que col·laboraven amb el centre han tingut notícia del tancament per la premsa, i això que ja hi havia actes programats de cara al juny, conferències... les coses no es poden fer així", han lamentat.

Entre altres qüestions, també s'ha destacat la política d'usos de la llengua. Fitó ha denunciat que "darrerament el nou govern no utilitza el català en moltes ocasions". Tot i que els estatuts de la Cambra fixen el català com la llengua vehicular, "ara es fa servir molt el castellà en diversos actes, amb l'excusa que hi ha representants del govern espanyol, fins i tot en situacions en què hi havia traducció simultània", ha reblat Fitó.

Cargando
No hay anuncios

Un "buit" a la caixa?

Pel que fa a la gestió de la tresoreria, l'advocat ha explicat que en el darrer ple es van aprovar els pressupostos per al 2024, que assoleixen els 27 milions (3 milions més que el pressupost del 2023) però, altra vegada, "es va presentar amb presses i amb poc espai per al debat". De fet, pel que fa als acomiadaments, "a la presentació del pressupost, la partida d'indemnitzacions era de 0 €, i la seva explicació va ser que ho incloïen tot a la partida de salaris; això no es fa mai i ho van fer així deliberadament", ha afegit Fitó.

Cargando
No hay anuncios

Alhora, els pressupostos inclouen l'aportació de dues cadires de plata, "tot i que els llocs encara estan vacants". "Sembla que hi hauria dues empreses interessades a cobrir-les, però cal dir que encara no s'ha obert el període per omplir les dues vacants; per tant, és molt agosarat incloure-ho al pressupost", expliquen. Més enllà del pressupost actual, Eines ha volgut respondre a les acusacions de Va d'Empresa "d'haver buidat la caixa" durant el mandat anterior argumentant que "es va fer una bona gestió" i que es va "incrementar el patrimoni de la Cambra en 14 milions".