Economia15/10/2019

Patronals i sindicats es revolten contra l'impost català d'emissions de CO2

El CTESC critica que la taxa afectaria el sector de l'automòbil i no seria prou eficaç

Leandre Ibar
i Leandre Ibar

BarcelonaEl Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya (CTESC), que agrupa els principals sindicats i patronals catalans, ha aprovat aquest dimarts un dictamen en el qual demana a la Generalitat que revisi diversos punts del futur impost sobre emissions de diòxid de carboni i l'incorpori dins d'altres tributs ja existents, ja que "no garanteix el compliment de l’objectiu que motiva la seva creació".

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El govern català té a punt per a aquest any el nou impost, inclòs en la llei sobre el canvi climàtic aprovada pel Parlament de Catalunya, un cop avalada la seva constitucionalitat pel Tribunal Constitucional. La taxa es pagarà anualment i afectarà més de tres milions i mig de vehicles, segons els plans de l'executiu, amb l'objectiu principal de reduir les emissions de diòxid de carboni. L'informe del CTESC posa en dubte l'eficàcia del nou tribut i critica l'impacte que pot tenir sobre empreses i diversos sectors industrials, malgrat compartir "la necessitat de reduir les emissions" de gasos d'efecte hivernacle.

Cargando
No hay anuncios

"En el cas que per assolir aquest objectiu s’opti per la via fiscal, el CTESC considera que caldria una estratègia conjunta de totes les administracions i una reconsideració de la fiscalitat catalana", diu el Consell en el document. "El disseny proposat de l’impost no acompleix aquests criteris i, per tant, el CTESC considera que no garanteix el compliment de l’objectiu que motiva la seva creació", rebla.

Cargando
No hay anuncios

La proposta de sindicats i patronals, doncs, és evitar un nou impost i integrar-lo en d'altres de ja existents: "Caldria considerar l’opció d’integrar el gravamen en algun dels impostos existents, l’impost de matriculació, l’impost de vehicles de tracció mecànica o en els impostos que ja graven els combustibles, cosa que seria més econòmica i eficient per al consumidor", assenyala el dictamen. Una altra opció proposada és integrar "un component ambiental que substitueixi l'impost si finalment el Govern decideix instaurar el sistema d'eurovinyeta.

A més, demana que els contribuents paguin l'impost segons la quantitat de quilòmetres reals que recorri cada vehicle, a fi de "gravar les emissions de CO2 de manera proporcional al seu volum d’emissió". La proposta de la Generalitat preveu que es pagui de manera escalada d'acord amb el màxim d'emissions per quilòmetre del model del cotxe. La previsió del Departament d'Economia és que aporti 40 milions d'euros addicionals a les arques del Govern l'any vinent, una xifra que es podria doblar el 2021.

Cargando
No hay anuncios

El CTESC està format per les organitzacions empresarials Pimec i Foment del Treball; pels sindicats UGT, Comissions Obreres i Unió de Pagesos, i per altres entitats, com ara la Federació Nacional de Confraries de Pescadors, la Confederació de Cooperatives de Catalunya i la Taula d'Entitats del Tercer Sector.

Cargando
No hay anuncios

"De les 24.275 empreses afectades per aquest impost, 24.190 són pimes i, concretament, 23.277 són micropimes, la majoria dedicades al transport de mercaderies per carretera", per la qual cosa "cal proporcionar una alternativa a aquest segment de l’economia perquè pugui fer una transició a vehicles de zero emissions", diu el dictamen. Així mateix, critica que "no s’ha tingut en compte l’impacte de l’impost proposat sobre la indústria de l’automòbil i la de components d'automoció, i sobre els sectors de la distribució i la gestió de flotes".

En aquest sentit, el CTESC demana a l'executiu català que tingui en compte l'impacte sobre l'economia catalana. "La crisi climàtica té una dimensió que supera l’àmbit territorial i competencial de Catalunya", diu el text, que també exigeix "tenir en compte la repercussió sobre el nostre model econòmic de l'aprovació de nous tributs". L'organisme recorda que l'impost situaria "part de les nostres empreses en condicions de competitivitat diferents" de les d'altres comunitats autònomes.

Cargando
No hay anuncios

La patronal Foment del Treball, que agrupa les grans empreses catalanes, va anar més enllà i va emetre un vot particular al dictamen en el qual assenyala que "caldria eliminar l’impost" i mostra "la seva preocupació per la creació de figures impositives noves que dificulten la competitivitat de l’economia catalana". "La creació de nous tributs, especialment d’impostos, no pot ser ni ha de ser l’eina per generar recursos addicionals ni per apaivagar un sistema de finançament de la Generalitat insuficient", afegeix l'organització empresarial.