Energia

Les patronals de les renovables temen la dependència energètica de l'Aragó

Eoliccat i Unefcat demanen a la Generalitat una reflexió de país sobre el futur energètic

BarcelonaLa ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, va criticar el Govern català per no potenciar les energies renovables i es preguntava recentment en una entrevista a La Vanguardia si Catalunya espera dependre energèticament de l’Aragó. En resposta a la ministra, la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha promès evitar la dependència energètica de l’Aragó i defensa que Catalunya aposta per “un model propi de transició energètica”.

Inscriu-te a la newsletter El laborisme i l'enèsim triomf de FukuyamaInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les dues grans patronals del sector de les energies renovables, però, s'acosten més a la posició de la ministra i són crítiques amb la Generalitat. “Estem dormint”, resumeix Jaume Morron, gerent de la patronal eòlica Eoliccat, per referir-se al desenvolupament de les renovables a Catalunya. I no es mostra optimista sobre el futur. Catalunya té 13,37 MW eòlics en informació pública, mentre que l’Aragó en té més de 3.000 MW, que està previst connectar a subestacions catalanes.

Cargando
No hay anuncios

Morron assegura que el poc desenvolupament de les renovables a Catalunya “és una pèrdua d’oportunitats per al món rural”. A banda, assegura que, per portar l’electricitat de l’Aragó a Catalunya, Red Eléctrica preveu unes línies de molta alta tensió (MAT) que no s’han fet mai a Espanya. Unes línies que, al seu parer, “beneficien molt poc al territori”, mentre que desenvolupar parcs eòlics “genera ocupació, encara que no sigui massa, i ingressos”. “Esperem que el Govern reaccioni, però soc poc optimista”, resumeix el gerent d’Eoliccat.

Cargando
No hay anuncios

Una mica més optimista es mostra el portaveu de la patronal fotovoltaica Unefcat, Manel Romero. Però assegura que les crítiques de la ministra Ribera no el sorprenen. “És el que fa mesos que diem”, assegura. Per a Romero, Catalunya té tres possibilitats: o energia nuclear, o dependència de l’Aragó, o fer una aposta decidida per les renovables. “Com a país és una reflexió important que hem de fer”, assegura.

El portaveu de la patronal fotovoltaica creu que el bloqueig que hi havia al desenvolupament de les renovables a Catalunya podria haver-se trencat els últims tres mesos de l’any amb el nou decret. “Sembla que hi ha hagut un canvi els últims tres mesos, però no és un pas definitiu”, matisa. De fet, creu que és massa aviat per saber si el bloqueig a les energies verdes s’ha trencat o no, malgrat que es mostra “més optimista”. Es basa sobretot en el fet que els últims mesos han sortit a informació pública 600 MW fotovoltaics en projectes a Catalunya. Però malgrat aquesta millora per a l’energia solar, reconeix que el sector eòlic està molt pitjor.

Cargando
No hay anuncios

Nuclears i gas

Respecte a la proposta de taxonomia de la Comissió Europea per considerar la nuclear i el gas com energies verdes, que el govern espanyol ja ha rebutjat de ple, Jaume Morron s’alinea amb l’executiu espanyol. “No són [fonts energètiques] sostenibles", assegura. El gerent de la patronal eòlica, a més, apunta que totes les ajudes i inversions que es dediquin a l’energia nuclear no es dedicaran a les renovables. ”Entenem que no es poden apagar les nuclears d'un dia per l’altre”, assegura. Per la seva banda, el portaveu de la patronal fotovoltaica no es pronuncia. “No ens posicionem sobre altres fonts energètiques”, diu Manel Romero.