Energia
Economia15/11/2021

Les patronals carreguen contra el decret de renovables del Govern

Pimec i Foment demanen que es tramiti com a projecte de llei perquè es pugui esmenar

Les patronals catalanes Foment del Treball i Pimec consideren que el nou decret de renovables del Govern posa en perill l'aposta per les energies netes i amaga una moratòria encoberta, perquè paralitza els parcs eòlics i fotovoltaics en tramitació. A més, demanen que es pugui tramitar com a projecte de llei un cop el convalidi el Parlament perquè s'hi puguin presentar esmenes. Les dues patronals, que aquest dilluns han presentat un manifest a favor de les energies renovables, se sumen així a les crítiques que ja havia llançat la patronal eòlica EolicCat, que ha amenaçat amb portar el Govern als tribunals.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El manifest recull aquestes preocupacions i assenyala que l'import de les inversions que Catalunya necessitarà perquè tota l'energia final sigui el 40% renovable el 2030 és "una xifra immensa", de prop de 125.000 milions d'euros fins a aquesta data i de 300.000 milions fins al 2050, cosa que obliga a la col·laboració entre el sector públic i el privat. El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha assegurat que l'acte conjunt organitzat per les dues patronals al Col·legi d'Enginyers és "una esmena a la totalitat" del nou decret. Segons el seu parer, la nova norma és "una moratòria de facto" que genera "inseguretat jurídica" i que "posa en perill la viabilitat financera dels projectes en tramitació", perquè pot desincentivar futurs inversors.

Cargando
No hay anuncios

El president de Pimec, Antoni Cañete, ha assegurat que el decret llei "ha parat" la dinàmica de les energies renovables a Catalunya i per això serà "difícil" complir els objectius europeus de reducció d'emissions de CO2 fins al 2030 (d'un 50%) i ja sense emissions el 2050. Cañete ha instat a guanyar "sobirania energètica" de cara al futur i a comptar amb una "regulació intel·ligent" de les renovables que tingui el consens de les empreses.

El vicedegà del Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya i president de l'Associació d'Enginyers Industrials, Jordi Renom, ha demanat "diàleg" i "capacitat de lideratge" per avançar en l'ús de les renovables.

Cargando
No hay anuncios

Pèrdua per a Catalunya

La presidenta de la comissió d'energia de Foment del Treball, Virgínia Guinda, ha advertit que el programa de reducció d'emissions de CO2 tindrà un impacte sobre l'economia catalana que es mesurarà en "una pèrdua notable d'activitat, de poder adquisitiu i de llocs de treball". En concret, ha augurat un cost d'uns 2.400 milions d'euros anuals de mitjana, que suposa "prop de 300 euros anuals per a cada català i uns 900 euros per família".