Economia13/06/2016

La patronal Foment diu que el procés atura inversions i provoca deslocalitzacions

Gay de Montellà critica la incapacitat dels polítics per pactar els pressupostos

Xavier Grau
i Xavier Grau

BarcelonaUn canvi en el discurs. Fins ara la patronal catalana Foment del Treball s'havia limitat a demanar diàleg, a defensar el pacte fiscal, primer, i la reforma constitucional, després, per facilitar l'encaix de Catalunya a Espanya. Però aquest dilluns ha fet un pas més i el president del Foment, Joaquim Gay de Montellà, ha acusat al denominat procés d'aturar inversions i provocar -juntament amb la fiscalitat- deslocalitzacions.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Ha estat en una roda de premsa prèvia a l'assemblea general de Foment, que tindrà lloc la tarda dels dilluns i que clausurarà el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. Joaquim Gay de Montellà ha reconegut la millora general de l'economia, la baixada de l'atur "malgrat que no és suficient", i que "Catalunya econòmicament va millor que Espanya".

Cargando
No hay anuncios

Però el president de Foment ha destacat que per la situació política tant d'Espanya com de Catalunya "en els darrers sis mesos hi ha hagut més desconfiança empresarial". Gay de Montellà ha reconegut, com deia un informe presentat precisament per Foment la setmana passada, que entre el 1995 i el 2014 la inversió estrangera ha representat aproximadament un 1,5% del PIB català.

No obstant, ha indicat que malgrat les bones xifres d'inversió, molta és per al sector immobiliari i no l'industrial, que és el que necessita Catalunya. I ha indicat que "en els darrers sis mesos hi ha més desconfiança empresarial i en els propers mesos no hi ha previstes inversions notables".

Cargando
No hay anuncios

Alarma contra el procés

A més de la manca d'anuncis d'inversió, el president de Foment també ha indicat que "hi ha un desplaçament d'empreses", en referència a possibles canvis de seus socials empresarials per part de les empreses que estan contra el procés, algunes de les quals, ha dit, tenen fins i tot plans de contingència. "És cert que hi ha un desplaçament" ha assegurat, malgrat que després ha matisat que "no només pel procés, també hi ha raons de fiscalitat".

Cargando
No hay anuncios

"Hem d'aixecar la veu d'alarma", ha assegurat el president de la patronal, que ha assegurat que el procés sobiranista "ha ofegat el catalanisme".

Gay de Montellà, que ha dit que entre el 2008 i el 2015 Catalunya ha perdut un 21% d'empreses degut a la crisi, ha assegurat que Catalunya "necessita projectes industrials" que abastin tot el territori, i no només Barcelona, que té una economia basada en el consum, el turisme i la cultura.

Cargando
No hay anuncios

El president de Foment també ha retret als partits catalans la incapacitat per aprovar els pressupostos malgrat els esforços del vicepresident i conseller d'Economia Oriol Junqueras. "Estem en una situació molt anòmala, amb pressupostos un any sí i un any no", ha assegurat Gay de Montellà, que ha reclamat que els partits que vulguin governar "ho facin amb pràctiques de govern". En aquest sentit, s'ha queixat de la poca durada de les darreres legislatures i que l'actual, d'entrada, es plantegi per a 18 mesos. "No és bo tenir eleccions cada any i mig o cada dos anys", ha reblat, perquè "els mandats són per quatre anys, i no es pot entrar dient que és per 18 mesos", ha dit.

Les crítiques no s'han quedar només per als polítics catalans. També n'hi ha hagut per als espanyols i la falta de capacitat per haver format un govern, el que ha abocat a les eleccions del 26-J. Gay de Montellà ha demanat que després d'aquesta cita electoral siguin capaços de formar un govern i s'ha lamentat de "la manca de lideratges a la política com els que hi havia a l'inici de la transició".

Cargando
No hay anuncios

Protesta

La compareixença davant la premsa de Gay de Montellà ha començat amb força retard perquè el president de la patronal, que ha estat molt actiu els darrers anys en la crítica per la manca d'inversions en infraestructures, s'ha vist atrapat en el retard d'un tren Euromed que havia d'arribar a Barcelona a les 11.40 i ha acabat arribant a les 13.10 hores.

Cargando
No hay anuncios

Un retard que, no obstant, li ha permès evitar la protesta d'uns 200 treballadors del sector del metall que, convocats per CCOO i la UGT, s'han concentrat davant la porta de Foment del Treball i han tallat el trànsit a la Via Laietana. La protesta era per pressionar en la negociació del conveni del metall, un dels més importants a Barcelona i a Catalunya.