Economia17/10/2017

Exceltur calcula que Espanya pot perdre un punt del PIB turístic per la situació a Catalunya

La patronal diu que les reserves després del referèndum ja han caigut un 20%

Júlia Manresa
i Júlia Manresa

MadridDesprés d'un estiu excel·lent, les perspectives turístiques per a Catalunya empitjoren principalment pel "desafiament sobiranista". Així de contundent ha sigut el vicepresident de la patronal turística espanyola Exceltur, José Luis Zoreda, que ha assegurat que les conseqüències seran previsiblement molt més grans que les dels atemptats dels 17 d'agost o les vagues a l'aeroport del Prat. Aquesta patronal calcula que si la situació a Catalunya es manté com fins ara el PIB turístic espanyol creixerà un punt menys del que estava previst per a aquest 2017, del 3,1 en comptes del 4,1%.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Zoreda ha presentat les dades extretes d'una enquesta feta després de l'1-O i tancada aquesta mateixa setmana. Segons aquestes dades, "des del preludi de l'1-O inclòs el pont recent" les reserves a Catalunya (principalment a Barcelona i voltants) ja han caigut un 20%. A més, ha assegurat també que les empreses del sector han aturat les inversions previstes fins a finals del 2017. Exceltur xifra aquest percentatge de caiguda en 1.197 milions d'euros d'impacte negatiu al sector. A més, fins i tot ha afirmat que si continués "un escenari en què la política se soluciona al carrer i es manté la incertesa" la caiguda podria ser de fins al 30%, amb un impacte de 1.700 milions d'euros.

Cargando
No hay anuncios

Zoreda ha parlat en tot moment de "desafiament sobiranista" i ha manifestat la seva voluntat de "tornar al marc legal i constitucional". Fins i tot ha relacionat els grups "radicals" que han escampat la turismofòbia amb el "sobiranisme". Això sí, ha admès que cap empresa turística de moment ha traslladat la seva seu fora de Catalunya.

En ser preguntat sobre per què si la demanda turística no va caure amb els atemptats sí que ho fa en un escenari d'incertesa política, Zoreda ha explicat a l'ARA que la resposta social i de les forces de seguretat després dels atemptats va ser exemplar i va transmetre a l'exterior una imatge de seguretat que va permetre evitar les conseqüències negatives. Però segons Zoreda, com que la imatge que es projecte a l'exterior de Catalunya actualment és d'inseguretat i sense un final de termini, l'impacte pot ser molt més gran.

Cargando
No hay anuncios

L'impacte dels atemptats del 17 d'agost

Fins abans de l'1-O Exceltur ha admès que el turisme a Catalunya creixia a un ritme pròxim al 15% i que malgrat que havia aconseguit desfer-se de les conseqüències negatives dels atemptats o les aturades al Prat, serà ara quan pot arribar a perdre fins a un 30% de les reserves.

Cargando
No hay anuncios

Com ha explicat Zoreda, els atemptats de Cambrils i de la Rambla de Barcelona "van tenir un impacte imperceptible". El 47% de les empreses, segons aquesta patronal del sector turístic, va notar una caiguda que no va superar el 5% del volum de negoci i en el 70% dels casos es va veure compensada a finals de mes. Segons el mateix informe l'impacte lleu va ser principalment a Catalunya i encara va ser menys destacable a la resta d'Espanya.

Fins al 29 de setembre, a Barcelona el poc impacte que es va notar ha assegurat que va ser en les reserves del mercat de llarga distància. L'"efecte de molt curt termini es va produir a Barcelona, però es va diluir molt de pressa", ha explicat Oscar Perelli, director d'estudis d'investigació d'Exceltur.

Cargando
No hay anuncios

El transvasament de destins turístics

Tot i això, Exceltur ha admès que des del trimestre anterior Espanya ja comença a notar la recuperació de destins turístics com Turquia o Egipte i també de les capitals europees que haurien superat ja l'impacte d'anteriors atemptats terroristes. Zoreda ha avisat que aquesta recuperació serà més gran a partir d'ara i que ja s'ha notat en la caiguda de turistes italians i francesos a Espanya. A més, també ha explicat que el Brexit i la devaluació de la lliura han provocat una caiguda del turista britànic a tot Espanya que s'ha vist impulsada gràcies a la recuperació del turista rus.

Cargando
No hay anuncios

Un altre transvasament de destins turístics és el que apunta que pot provocar la caiguda d'activitat a Catalunya. Segons Zoreda, Madrid ja ha notat un creixement molt més gran de l'afluència de turistes, un fet que assegura que podria tenir una rèplica en altres destins. Els portaveus d'Exceltur han explicat que en els turistes que venen "per paquets" és a dir, per exemple, els creueristes, ja s'ha notat una caiguda de l'afluència del 5% principalment per la recuperació d'aquests destins.