Energia

La patronal eòlica portarà el Govern als tribunals i reclamarà un mínim de 150 M€

EolicCat denuncia la inacció de la Generalitat en la tramitació de les renovables

BarcelonaLa patronal de l'energia eòlica de Catalunya, EolicCat, ha anunciat aquest divendres que portarà el Govern als tribunals per la seva inacció en la tramitació dels expedients dels projectes d'energies renovables a Catalunya, segons ha anunciat el president d'aquesta associació, Víctor Cusí. EolicCat considera que aquesta inacció de la Generalitat pot provocar un dany patrimonial mínim als promotors de parcs eòlics d'uns 150 milions d'euros que es pensen reclamar.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els promotors de renovables consideren que la Generalitat, amb la seva actitud, pot provocar que perdin les taxes que van pagar per la tramitació dels seus projectes –uns 500.000 euros de mitjana per projecte– i, cosa que és pitjor, que perdin els avals que van dipositar per reservar els punts de connexió a la xarxa. Uns avals exigits per un decret estatal i que vencen aquest mes d'abril. La por és que, com que la Generalitat no ha tramitat aquests projectes, l'Estat executi aquests avals.

Cargando
No hay anuncios

A més, els promotors eòlics critiquen la retroactivitat de la disposició transitòria segona del nou decret de renovables de la Generalitat, el 24/2021, que consideren inconstitucional perquè s'aplica la nova norma a projectes que ja havien superat el primer tràmit a l'antiga ponència, la que es va establir en l'anterior decret, el 16/2019. La ponència era un primer filtre que deia si els projectes eren aptes o no, un pas que la nova legislació ha eliminat. A més, segons ha explicat Cusí, aquest nou decret provoca inseguretat jurídica. El decret de la Generalitat afecta parcs mitjans i petits, de fins a 50 MW, perquè els que superen aquesta potència es tramiten a través del ministeri per a la Transició Ecològica. Això, segons l'associació eòlica, fa que davant les dificultats per desenvolupar parcs mitjans només es tramitin els grans, ja que el ministeri hi posa més facilitats.

Cargando
No hay anuncios

La situació, per a aquesta patronal, pot portar a més dependència energètica de Catalunya i a l'incompliment dels objectius per al 2030 de tenir la meitat de la generació d'origen renovable. El gerent d'EolicCat, Jaume Morron, ha explicat que Catalunya necessita 10.000 MW nous d'aquí al 2030, 6.000 d'origen fotovoltaic i 4.000 eòlics. Això significaria instal·lar uns 1.000 MW nous per any del 2021 al 2030, però durant aquest any tot just se n’han fet 419. A aquest fet s'hi suma que a l'Aragó hi ha projectes per 8.000 MW, que s'evacuarien cap a Catalunya a través de noves línies de molt alta tensió, més de 1.000 quilòmetres d'aquestes línies que travessarien el territori. A més, ha indicat, si optem per aquest model els tributs dels parcs beneficiarien els municipis de l'Aragó i els lloguers de les instal·lacions als propietaris d'aquesta comunitat, però amb diners pagats pels consumidors catalans.

Falta impuls

El president d'EolicCat considera que el nou decret de la Generalitat "no és un impuls a les renovables" i el model que es proposa significa "hipotecar-se" per la dependència energètica que Catalunya tindrà de França i de l'Aragó. "Catalunya no estarà en una situació de generar-se la seva energia", ha indicat.