Patronal i sindicats signen la pau a Madrid per prorrogar convenis caducats
La CEOE pacta amb CCOO i la UGT que s'allargui la vigència dels convenis que desapareixien al juliol per tal de negociar sense la pressió del calendari
BarcelonaLes patronals CEOE i Cepyme i els sindicats CCOO i UGT han arribat a un preacord per prorrogar els convenis col·lectius amenaçats de desaparèixer el 8 de juliol, segons estipulava la nova reforma laboral.
Els agents socials signaran dimecres formalment l'acord per tal de rebaixar la tensió en la negociació dels diferents convenis encallats a tot l'Estat, que, segons els sindicats, afecten més de tres milions de treballadors.
Fonts de la negociació han explicat a l'ARA que confien que l'acord "de principis" amb la CEOE s'apliqui també a la resta de patronals catalanes que són les interlocutores en les negociacions dels convenis d'abast autonòmic o provincial que hi ha oberts a tot Catalunya.
Segons la UGT de Catalunya hi ha en risc de desaparició 50 convenis dels 140 d'abast català i centenars de milers de treballadors estarien potencialment afectats.
De fet, els sindicats catalans mantenen la convocatòria per a aquest dimecres d'una gran mobilització per rebutjar el bloqueig dels convenis. Tot i que la convocatòria ha perdut volada amb la desconvocatòria de la vaga per part de sectors com el metall (molt nombrós en empleats afectats), es manté l'aturada del transport per carretera i del sector del lleure.
A més, d'altres han anunciat mobilitzacions puntuals al llarg del dia, com ara els treballadors dels centres d'ITV, i també hi ha mobilitzacions convocades a empreses com ara Ciments Molins.
La jornada culminarà amb una gran manifestació conjunta, convocada per CCOO, la UGT i la Usoc, que arrencarà de la plaça Catalunya a les 18 hores. Allà, els sindicats exigiran a les patronals "voluntat de diàleg" per arribar a acords en els convenis que estan paral·litzats.
La reforma laboral va limitar a un any el temps en què poden seguir estant en vigor de forma automàtica els convenis caducats (la denominada ultraactivitat). Si transcorregut aquest temps no hi ha acord entre les parts, les condicions del conveni deixen de ser vigents i els treballadors passen a dependre dels mínims que marca l'Estatut dels Treballadors.
Aquesta norma ha convertit els darrers mesos la negociació col·lectiva en una bomba de rellotgeria, ja que els sindicats acusaven la patronal de forçar els bloquejos per provocar la desaparició de convenis. A mesura que s'apropava el juliol, la conflictivitat ha crescut i ha dut les parts a acordar que s'apliquin pròrrogues addicionals per rebaixar la pressió i afavorir el diàleg.