La patronal de l'automoció denuncia a Brussel·les la prohibició dels cotxes dièsel a les Balears a partir del 2025
L'Anfac creu que la futura norma atempta contra la unitat de mercat a Europa
BarcelonaL'Associació Espanyola de Fabricants d'Automòbils i Camions (Anfac) ha denunciat a la Comissió Europea i al Consell per a la Unitat de Mercat, dependent del ministeri d'Economia i Empresa, el projecte de Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica del govern balear que prohibirà, amb diferents terminis, la circulació dels vehicles de combustió.
Segons ha informat l'Anfac en un comunicat, aquesta norma, en avançada fase de tramitació, inclou la prohibició que puguin circular per les Illes, a partir del 2025, vehicles dièsel (cotxes i motos) que, en canvi, circularan legalment a la resta d'Espanya i de la Unió Europea.
La futura norma també preveu que a partir del 2035 es prohibeixi la circulació de cotxes, motos, furgons i furgonetes propulsats amb combustibles fòssils (dièsel, gasolina, gas natural i qualsevol hibridació amb motors tradicionals). Només ho podran fer els que ja siguin a les Illes, independentment de la seva antiguitat.
Per tant, segons l'Anfac, cap ciutadà europeu podrà accedir a partir d'aquella data amb el seu vehicle de combustió a les Illes. Tampoc els concessionaris situats a les Balears podran vendre vehicles d'aquestes tecnologies, a diferència dels seus competidors a la Península, amb el consegüent impacte econòmic, segons la patronal.
L'Anfac considera "arbitràries, poc idònies i desproporcionades" les mesures previstes en la futura llei, que troba "òrfenes de qualsevol suport tècnic o científic" i suposen "un clar incompliment del dret de la Unió Europea", així com de la llei espanyola de garantia de la unitat de mercat.
La prohibició pretén "acabar amb un suposat problema de qualitat de l'aire", assegura la denúncia, malgrat que a les Illes és entre bona i excel·lent segons l'Informe de Qualitat de l'Aire 2017 de les Balears. "La prohibició incompleix de manera flagrant la llibertat de circulació de mercaderies i persones, la lliure prestació de serveis, el marc europeu d'homologació de vehicles de motor, els procediments en matèria de reglamentacions tècniques i fins i tot, subsidiàriament, el tractat de funcionament de la Unió Europea, perquè afecta greument el normal funcionament del mercat i incideix de manera costosa i perjudicial en la llibertat de circulació de mercaderies ", diu l'Anfac a la denúncia.
Per això, l'associació ha sol·licitat a la Comissió Europea que obri un procediment per infracció del dret de la Unió Europea i, en cas que es mantingui la vigència de l'aprovació, que s'adoptin mesures cautelars consistents en la suspensió de la prohibició.