Economia20/04/2020

Situació mai vista al mercat del petroli: el barril entra en preus negatius

Patacada històrica del cru americà, que cau fins als -37,63 dòlars

Ara
i Ara

BarcelonaEl petroli West Texas, el de referència als Estats Units, ha viscut una jornada sense precedents. Una situació mai vista. El seu valor ha caigut a plom i ha passat a cotitzar en preus negatius, és a dir, que el comprador no havia de pagar per comprar-lo sinó que fins i tot li pagaven. En concret, el preu ha tancat en -37,63 dòlars, el mínim històric, després de caure un 306%.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El preu del West Texas es marca amb els futurs del maig (és a dir, amb els contractes que es signen ara per suministrar el petroli al maig). Això vol dir, per tant, que els compradors de petroli no preveuen una recuperació del preu per al mes vinent. En canvi, els futurs del juny mostraven un preu més elevat, a l’entorn dels 20 dòlars per barril.

Cargando
No hay anuncios

Un altre factor que ha cridat l’atenció ha sigut que el preu del petroli Brent, que és el de referència a Europa, s'ha situat en 27 dòlars al tancament de les borses del Vell Continent. Tot i que és un 9% menys, el preu està lluny del que es registrava als Estats Units.

Tot plegat podria ser una bona notícia per a països com Espanya, molt dependents de la importació de petroli. Un preu molt baix facilitarà la recuperació de l'economia en el cas d'Espanya.

Cargando
No hay anuncios

“Els futurs del West Texas de maig estan registrant vendes massives perquè expiren demà”, ha explicat Michel Salden, gestor de Vontobel, en declaracions recollides per Europa Press. “Tots els inversors que no vulguin que se’ls entregui físicament el petroli han de vendre’s el contracte de maig abans que venci [el contracte]. A més, no hi ha compradors per a aquests contractes, ja que les capacitats per emmagatzemar petroli als Estats Units han tocat els seus màxims”, ha afegit.

Cargando
No hay anuncios

La setmana passada, l’Agència Internacional de l’Energia (AIE) va dir que el 2020 seria “el pitjor any de la història del petroli” i va dir que aquest seria un “abril negre”. A més, va alertar que l’excés d’oferta posaria a prova la capacitat mundial per emmagatzemar cru.