Mercat laboral

Primer pas per imposar un mínim de directives

La UE aprova que hi hagi un mínim del 40% de dones als consells d’administració

Per què parlem de bretxa salarial?
2 min

BarcelonaLa Unió Europea ha fet aquest dilluns un primer pas per incrementar la presència de les dones en llocs directius. Els ministres d’Assumptes Socials de la UE han tancat un acord polític per establir un mínim del 40% de dones en els llocs directius no executius (o del 33% entre tots els membres del consell d’administració) en les empreses europees que cotitzin a la borsa. La mesura, que ja la va intentar tirar endavant la Comissió Europea fa una dècada però sense èxit, encara haurà de ser avalada per l’Eurocambra i la mateixa Comissió.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La iniciativa s’ha aprovat per majoria qualificada després d’un canvi de posició del govern alemany, que fins ara sempre s’hi havia mostrat contrari. Concretament la proposta dona de temps fins al 2027 perquè les empreses arribin a aquest 40%. Les empreses que no ho compleixin hauran d’aplicar criteris “clars i neutres” en la selecció de llocs directius que justifiquin aquest incompliment.

Alhora, els estats membres hauran d’assegurar-se que les empreses prioritzin el gènere que tingui menys representació quan els aspirants a un lloc de treball tinguin una qualificació i competències professionals similars. Aquest últim punt no l’hauran de complir els països que ja hagin impulsat mesures similars a nivell nacional per aconseguir trencar aquesta desigualtat laboral o que senzillament ja hagin complert l’objectiu del 40%.

“L’acord d’aquest dilluns en el consell és un pas important a favor de la igualtat”, ha afirmat aquest dilluns Élisabeth Borne, la ministra de Treball i Inclusió Econòmica de França, país que presideix actualment la Unió Europea. La portaveu també ha reclamat que s’accelerin les negociacions al Parlament Europeu perquè s’adopti la mesura. “Ajudarà a trencar el sostre de vidre amb el qual encara s’enfronten les dones amb massa freqüència”, ha insistit.

Requisits rebaixats

La secretària d’Estat de la Igualtat i contra la Violència de Gènere, Ángela Rodríguez, ha apuntat que Espanya està per sobre de la mitjana europea en aquests moments, i s'ha mostrat sorpresa que hi hagi països que no trobin rellevant la mesura. Concretament a Espanya, segons ha detallat Rodríguez, s’ha passat del 19% de dones en llocs directius a les empreses de l’Íbex l’any 2015 al 31% el 2020. Alhora la portaveu espanyola també ha lamentat que per aprovar la mesura s’hagin hagut de “rebaixar” alguns dels elements inclosos en la proposta, entre ells, endarrerir el termini fins al 2027 i que s’exclogui de la normativa les petites i mitjanes empreses. 

El primer cop que es va posar la mesura sobre la taula va ser el 2012, quan els Vint-i-set tenien com a president de la Comissió Europea el portuguès José Manuel Durão Barroso.

stats