Parlem posposa al setembre el servei fix
Comença a operar la cooperativa catalana de telefonia Eticom Som Connexió
BarcelonaParlem Telecom va néixer el novembre passat amb objectius ambiciosos: ser rendible en 18 mesos, situar-se entre els quatre primers operadors de telecomunicacions de Catalunya en quatre anys, tenir 10.000 clients a finals del 2014 i oferir servei de fix el primer trimestre. El penúltim objectiu el van decebre al desembre. El compliment de l’últim va camí d’endarrerir-se mig any, perquè la companyia aspira ara a oferir serveis de fix al setembre, segons va explicar a l’ARA el conseller delegat i fundador de Parlem, Ernest Pérez-Mas. I tot apunta que els dos primers propòsits tampoc s’assoliran, perquè la companyia va redefinir els objectius dels plans de negoci a principis d’any. Tot i així, Pérez-Mas assegura que està content amb l’avanç del negoci i afirma tenir “un nivell d’impagats baixíssim i un consum mitjà per client molt elevat”.
L’empresa ja ha tancat un acord amb Jazztel per revendre als seus clients el servei d’ADSL i de telefonia fixa. Segons Pérez-Mas, la seva idea inicial era llançar-ho aquest mateix mes de juny, però la vaga de tècnics de Movistar (que són els que han d’instal·lar la línia de telèfon, encara que el servei l’ofereixi una altra companyia) ha obligat a endarrerir-ho. “Ens van dir que era la millor manera d’evitar problemes amb les altes”, explica Pérez-Mas.
Paral·lelament, la companyia prepara un rellançament que inclourà noves campanyes de publicitat a TV3 i altres mitjans i un redisseny de la pàgina web. Amb això, la jove empresa catalana també reformularà el seu pla de preus, amb una rebaixa del 10%, segons va explicar el conseller delegat. Aquesta rebaixa suposarà que la tarifa típica, de 220 minuts i 1 GB de dades mòbils, passarà de costar 19,9 euros a costar prop de 18 euros.
Competència catalana
Parlem va sorgir apel·lant al sentiment catalanista. Però no era l’únic projecte d’arrels catalanes que es gestava. La cooperativa Eticom Som Connexió, nascuda a imatge de Som Energia i que, com va avançar l’ARA fa un any, estava preparant oferir serveis de telecomunicacions, va estrenar ahir el seu servei. Amb unes dimensions més modestes, la companyia també farà servir la xarxa d’Orange -a través de MásMóvil, soci industrial de Parlem- per oferir, inicialment, serveis mòbils. Amb unes tarifes més ajustades (17 euros per 1 GB i 300 minuts, per exemple), l’empresa cooperativa arrencarà amb 500 socis i confia estrenar el servei de fix, a través de la xarxa d’Orange, en les setmanes vinents.
Eticom Som Connexió no tindrà clients. Tots els usuaris en seran socis i, per tant, hauran de fer una aportació inicial de 100 euros. La companyia neix sense ànim de lucre i amb una estructura petita (són només tres empleats). Un d’ells, impulsora del projecte, és Mercè Botella, que explica a l’ARA que l’objectiu de la nova cooperativa és “contribuir a la transformació econòmica necessària” i defensar “una sobirania real de les infraestructures, fent que siguin col·lectives”. De moment només han aconseguit ser revenedors, però amb els beneficis Eticom Som Connexió té previst fer projectes propis com la fibra de comuns.