Economia04/05/2012

El Parlament argentí expropia YPF entre càntics i focs artificials

Els diputats argentins aproven la llei d'expropiació d'YPF amb un clara majoria de 207 vots a favor i omplen la cambra de militants oficialistes i banderes amb l'antic logotip de l'empresa petroliera

Efe
i Efe

Buenos AiresDesprés del precipitat tràmit parlamentari, el Congrés argentí va aprovar per una contundent majoria l'expropiació d'YPF al grup espanyol Repsol en una sessió extraordinària que es va convertir en una festa per a l'oficialisme.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La cambra dels diputats va convertir en llei l'expropiació per 207 vots a favor, 32 en contra i 6 abstencions, després d'una convocatòria extraordinària que va començar dimecres.

Cargando
No hay anuncios

L'aprovació de la iniciativa governamental va donar pas a una autèntica festa entre l'oficialisme al recinte del Congrés, abarrotat de convidats d'organitzacions afins, mentre que a les portes del parlament centenars de militants van celebrar la decisió amb càntics peronistes i focs artificials.

La llei expropia el 51% de les accions de Repsol a YPF, les accions del grup espanyol a YPF Gas i declara d'interès públic nacional i com a "objectiu prioritari" la consecució de l'autoabastiment d'hidrocarburs.

Cargando
No hay anuncios

La votació posa fi al procés iniciat el 16 d'abril, quan la presidenta Cristina Fernández va ordenar la intervenció d'YPF i va anunciar l'enviament del projecte de llei d'expropiació al Congrés per transformar-lo en llei.

Tramitació veloç

Cargando
No hay anuncios

En poc més de dues setmanes, el govern va aconseguir accelerar la tramitació al Senat, on la setmana passada va obtenir una àmplia victòria que va confirmar que la proposta seria ratificada a la cambra baixa.

Per assegurar-se el clima de triomfalisme, el governamental Front per la Victòria va abarrotar el recinte i va congregar centenars de persones al voltant amb pancartes amb les sigles d'YPF, banderes argentines i imatges de Cristina Fernández i el seu marit, el desaparegut expresident Néstor Kirchner, per seguir el final de la sessió a través de pantalles gegants.

Cargando
No hay anuncios

Invitats a la cambra

A l'interior, membres d'organitzacions de drets humans, com Mares i Àvies de Plaça de Maig, 'piqueteros', sindicats i agrupacions oficialistes, com La Cámpora, que aglutina les joventuts kirchneristes, van acompanyar els legisladors oficialistes, que van sembrar els seus escons de banderetes amb les sigles d'YPF i duien distintius amb l'antic logotip de la petroliera.

Cargando
No hay anuncios

Mentre la sessió transcorria al Congrés, la presidenta aprofitava un acte a la província de Buenos Aires per apuntar que l'Argentina s'enfronta a "un gran desafiament" i "ha d'estar alineada amb els interessos del país". "M'hauria agradat que els que haurien d'haver complert amb el país ho haguessin fet", ha afegit en al·lusió a Repsol.

Sense xec en blanc

Cargando
No hay anuncios

Malgrat l'aclaparador suport a la proposta governamental, el debat parlamentari ha permès a l'oposició advertir Fernández que no té un xec en blanc per al maneig de la principal empresa del país.

"A partir d'avui, a l'Argentina, el petroli deixa de ser un 'commodity' per a Repsol i passa a ser una entrada bàsica per al desenvolupament econòmic del país", va afirmar el portaveu del governamental Front per al Victòria, Agustín Rossi.

Cargando
No hay anuncios

"Totes les empreses petrolieres que funcionin a l'Argentina, YPF i la resta, hauran de complir amb l'objectiu d'interès públic", ha afegit enmig de càntics i aplaudiments dels militants oficialistes que van abarrotar el Congrés.

Ricardo Gil Lavedra, de la Unió Cívica Radical, va aclarir que "la gravetat de la situació exigeix que optem per la coincidència per tenir una petroliera de majoria estatal [...] però no convalidem la il·legalitat, la negligència ni la corrupció".

Cargando
No hay anuncios

Kicillof denunciat a Anticorrupció

De Vido i el viceministre d'Economia, Axel Kicillof, a qui fonts del sector petrolier atribueixen l'autoria del projecte d'expropiació d'YPF, va ser denunciat a l'Oficina Anticorrupció per diputats opositors que entenen que els càrrecs que desenvolupa són incompatibles amb les seves noves activitats a la empresa.

Des de la seva fundació, el 1922, Yacimientos Petrolieros Fiscales (YPF) ha estat estratègica per a l'Argentina.

El 1999, sota el govern de Carlos Ménem (1989-1999), va ser privatitzada i venuda a Repsol, que, el 2007, va donar entrada amb un paquet minoritari al grup argentí Petersen, de la família Eskenazi, afí al llavors president Kirchner.

En el moment de la intervenció estava participada per Repsol (57,43%), Petersen (25,46%) i l'estat argentí (0,02%), i el restant 17,09% cotitzava a Buenos Aires i Nova York.

Ara, el 51% de les accions expropiades a Repsol es repartiran entre l'Argentina (51%), i les províncies petrolieres, que assumiran el 49%.