BANCA
Economia03/05/2018

El Parlament britànic carrega contra el TSB

El conseller delegat del ‘Sabadell britànic’ diu que el canvi de sistema va ser “terrible”

Quim Aranda
i Quim Aranda

LondresTSB, la filial britànica del Banc de Sabadell, ha rebut els últims deu dies 40.000 queixes de clients arran del fracàs de la migració informàtica de les dades d’1,3 milions d’arxius de l’antic sistema del banc, anteriorment propietat del Lloyd’s, al nou, el Proteu4UK, fet ad hoc pel Sabadell per integrar al seu sistema l’entitat que va comprar el 2015.

Inscriu-te a la newsletter Rato i la nostra condemnaInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquestes són les xifres que va donar ahir el conseller delegat, Paul Pester, durant la compareixença de la cúpula del banc davant del Comitè del Tresor del Parlament de Westminster. A la crisi s’hi va referir també ahir Theresa May, durant la sessió de control del Parlament, i va assegurar que calia arribar fins al final de les raons dels problemes generats.

Cargando
No hay anuncios

El fracàs ha pres tanta magnitud que Pester va assegurar davant dels diputats que “si tingués una màquina del temps tornaria un minut enrere [de la migració] i canviaria la decisió”. “Si n’hi hagués una, en la meva vida, que pogués canviar, seria la decisió d’avançar la migració. Clarament va ser una decisió terrible per al nostre banc, per als nostres clients i per a mi personalment. Per descomptat, la canviaria”, va dir.

Encara que la decisió final està sotmesa als objectius aconseguits, Pester va comentar que podria arribar a renunciar a la seva prima d’1,81 milions d’euros com a disculpa pels entrebancs causats.

Cargando
No hay anuncios

Un procés suau

El conseller delegat va comparèixer en companyia del president de TSB, Richard Meddings, i el director d’operacions del banc matriu, el català Miquel Montes. La sessió va tenir lloc en presència d’un bon nombre de clients afectats. Mentre Pester, incomprensiblement, es contradeia a si mateix dient que el canvi s’havia fet “suaument”, molts usuaris del banc seguien denunciant ahir a les xarxes socials que, més de deu dies després de l’inici dels problemes, encara experimentaven dificultats per fer algunes operacions a través de la web o del mòbil.

Cargando
No hay anuncios

En el pitjor moment de la crisi, durant els primers dies de la setmana passada, fins a 1,9 milions de persones van patir en algun moment els problemes derivats del canvi. Els parlamentaris van acusar Pester de ser “excessivament complaent” amb el seu relat, mentre que la presidenta del Comitè del Tresor, Nicky Morgan, va qualificar TSB de “banc trencat”. El conseller delegat va assegurar que ahir més del 90% dels clients ja podien operar bé.

Durant la sessió, dos membres de l’ staff del Comitè van intentar accedir als seus comptes corrents sense èxit. Advertit de la situació pels parlamentaris, el conseller delegat es va limitar a respondre: “És bo saber que tenim tants clients presents a la sala. Gràcies per utilitzar TSB”.

Cargando
No hay anuncios

Cap dels compareixents va aportar gaire informació sobre l’origen del problema. Però l’agència Reuters va informar ahir que dos especialistes informàtics que van coordinar fins als últims mesos de l’any passat els treballadors implicats en el procés de migració asseguren que les proves fetes als diferents sistemes no van ser tan exhaustives com haurien pogut ser, i que TSB es va precipitar a mesura que s’apropava a una data límit autoimposada -el novembre del 2017-, posteriorment prorrogada fins al mes d’abril. Però TSB també va rebutjar a Reuters aquesta versió.

El problema bàsic, segons el testimoni de Paul Pester, és que el sistema no va respondre davant l’elevada demanda generada per clients que, almenys durant els dos primers dies del canvi, no havien pogut accedir als serveis. Aquest factor va agreujar-se a mesura que es van difondre les dificultats.

Cargando
No hay anuncios

TSB pagava pels serveis informàtics de Lloyd’s més de 100 milions d’euros a l’any, poderosa raó per procedir al més ràpidament possible al canvi de plataforma.