Economia27/07/2017

El Parlament aprova la nova llei de comerç catalana, que liberalitza les rebaixes

La norma també amplia els horaris comercials a 75 hores setmanals i prohibeix la venda de productes a domicili o per telèfon sense autorització prèvia del client

Ara
i Ara

BarcelonaEl Parlament de Catalunya ha aprovat aquest dimecres la nova llei de comerç catalana que, entre altres canvis, fa oficial la liberalització de les rebaixes que ja no obliguen els comerciants a aplicar els descomptes a partir de dies senyalats. A més, la norma també amplia l'horari comercial de 72 a 75 hores setmanals. La llei s'ha aprovat al ple amb el vot a favor de tots els grups polítics, amb l'excepció de la CUP, que s'ha abstingut.

Inscriu-te a la newsletter Rato i la nostra condemnaInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En un primer moment, el projecte del Govern proposava la liberalització de les rebaixes però finalment el text aprovat recomana que es facin a l'hivern i a l'estiu. En aquest sentit, abans del 30 de setembre el consell assessor de la Generalitat en matèria de comerç "haurà de recomanar les dates d'inici i de finalització de les temporades de l'any següent".

Cargando
No hay anuncios

El conseller d'Empresa i Coneixement, Santi Vila, ha destacat que la norma és una "oportunitat per posar fi a la dispersió normativa existent" i afavoreix el principi de seguretat jurídica, ja que l'anterior llei catalana de comerç va ser suspesa pel Tribunal Constitucional. D'altra banda, Vila ha afegit que "simplifica" la regulació i suposa una "onada liberalitzadora important destinada a afavorir l'activitat econòmica".

Prohibida la venda "a porta freda"

Només es podran oferir productes a domicili si el client ho ha autoritzat abans

Un altre punt que introdueix és la prohibició d'oferir o vendre productes o serveis mitjançant trucades o missatges telefònics o per mitjà de visites a domicili, també anomenada venda "a porta freda" "que no hagin sigut acceptats pel destinatari". No obstant, deixa fora les visites relacionades amb els subministraments bàsics. Així doncs, crearà fitxers en què es podran inscriure les persones que no desitgin rebre ofertes de productes o serveis per mitjà de trucades o de visites.

Cargando
No hay anuncios

La llei també regularà que els establiments comercials puguin incorporar zones de degustació (per exemple, una cafeteria), amb una superfície màxima del 33% del total de la superfície de venda de la botiga, un càlcul en el qual també s'inclouen les terrasses.

Pel que fa als horaris comercials, dona llibertat d'horaris però amplia el nombre màxim d'hores que pot obrir un establiment comercial de 72 a 75 hores setmanals. Tot i així, diferencia entre hivern i estiu, i no es podrà obrir entre les 21.00 i les 06.00 h d'octubre a maig, i entre les 22.00 i les 07.00 h de juny a setembre.

Cargando
No hay anuncios

Poques mesures sobre l''e-commerce'

La norma tan sols proposa crear un ens institucional que estudiï el fenomen

La llei deixa força de banda, però, un tema que irromp amb força al sector comercial des dels últims anys: la venda per internet. En aquest aspecte tan sols afirma que s'ha de constituir un òrgan d'estudi i de seguiment integrat per representants de la Generalitat, els ajuntaments, les entitats representatives del sector i les cambres de comerç. Aquest ens estudiaria els efectes del comerç electrònic al territori català.

Cargando
No hay anuncios

Des de l'oposició, que ha acabat aprovant la llei, s'ha criticat la urgència amb què s'ha negociat la llei. Ciutadans ha assegurat que la norma "vol regular molt però està plena d'excepcions i articles a la carta". En la mateixa línia Alícia Romero (PSC) ha criticat la rapidesa de la tramitació, tot i que ha reconegut que el text final és "millor" que la llei que va presentar el Govern. El diputat del PP Català Sergio Santamaría ha considerat la norma "intervencionista i desconeixedora de la realitat imparable" i ha alertat que hi ha preceptes que poden xocar amb la regulació estatal.