LABORAL
Economia 14/06/2014

Panrico abandona la vaga més llarga

El comitè s’obre a pactar una rebaixa d’acomiadaments que l’empresa només acceptarà si es retiren les denúncies

Elena Freixa
2 min

BarcelonaDesprés de 244 dies de vaga, la plantilla de la fàbrica de Panrico a Santa Perpètua de Mogoda va decidir ahir que havia arribat el moment de deixar-ho. La sentència de l’Audiència Nacional de fa tres setmanes, en què el tribunal donava llum verda als 133 acomiadaments de la planta catalana, va deixar la plantilla sense força en la negociació amb l’empresa. A més, el desgast després de la vaga més llarga que es recorda a tot l’Estat en les últimes dècades de democràcia ha acabat per fer claudicar la majoria. Després de dues hores d’assemblea i una votació amb 95 vots a favor de tornar a la feina i 45 en contra, la plantilla tornarà a la fàbrica dilluns.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El president del comitè d’empresa, Ginés Salmerón, va reconèixer que la plantilla no té cap pista de si l’empresa aplicarà a partir d’ara la sentència i retallarà els 133 llocs de treball previstos o els reduirà com havia plantejat. L’oferta en el seu moment va ser acomiadar 80 persones, mentre que el comitè proposava que fossin 53 i que s’obrís a la voluntarietat dels que volguessin marxar.

Fonts de Panrico, però, van avisar que l’única via per reduir els acomiadaments és que es retirin tots els processos judicials oberts entre empleats i empresa. L’últim ha sigut dur a la fiscalia la proposta de Panrico de condicionar la rebaixa d’acomiadaments al fet que tot el comitè marxés voluntàriament. També hi ha pendent la denúncia per vaga il·legal contra el comitè i el recurs de la sentència al Suprem.

El retorn no serà a la normalitat plena perquè encara hi ha moltes coses a resoldre. D’entrada, l’empresa ha presentat un expedient de regulació d’ocupació temporal que s’ha de començar a negociar dimarts per organitzar la represa de l’activitat a la fàbrica després de vuit mesos tancada. “S’ha de netejar a fons, hi ha quilos de farina abandonada i ens consta que hi ha fins i tot ratolins a les instal·lacions”, van explicar ahir a l’ARA fonts de l’empresa, que calculen que caldran “de sis a dotze mesos” per poder posar en marxa la producció.

Retrets a la Generalitat

L’aspecte que uneix partidaris i detractors de la vaga a la fàbrica són les crítiques al Govern. “La Generalitat només escolta l’empresa” o “Aquest conflicte és polític i no podien deixar-nos guanyar als treballadors” són frases que s’han sentit durant tot el conflicte a la fàbrica.

El comitè d’empresa també va decidir ahir rebutjar l’oferta del departament d’Empresa i Ocupació de fer una nova proposta mediadora entre les parts, en considerar que els últims intents només han recollit les pretensions de Panrico.

stats