Immobiliari

Pànic immobiliari a Sant Cugat: més d'un centenar d’habitatges passaran a 'coliving'

La propietat ha deixat de renovar els contractes de lloguer de desenes de veïns

BarcelonaEspais verds, carrils bici, zones d'ambient a tocar. Són els termes que utilitza una companyia de Sant Cugat al seu web per seduir futurs llogaters. No ofereix cases, tampoc pisos, sinó la gallina dels ous d'or del mercat immobiliari: habitacions de lloguer. La contrapartida d'aquests anuncis és que més d'un centenar de veïns hauran d'abandonar casa seva. La propietat ha deixat de renovar-los els contractes.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'alarma va saltar fa mesos, quan diversos pisos de les diferents finques de la companyia s'anaven quedant sense llogaters. "Els habitatges estan buits des de fa mesos, costa d'entendre perquè deixen de guanyar molts diners, són pisos que valen entre 1.100 i 1.300 euros", explica a l'ARA un dels veïns. Ell és del barri de Can Gatxet. Fins fa uns mesos al bloc hi havia 13 veïns i ara a la meitat dels habitatges ja no hi ha ningú.

Cargando
No hay anuncios

Les habitacions que ofereix aquesta empresa al web, totalment equipades, estaran disponibles a partir del setembre per 800 i 1.000 euros. Amb les dades de l'Incasòl del segon trimestre d'enguany, el preu mitjà del contracte de lloguer a Sant Cugat es troba en els 1.269,51 euros.

Un canvi de marca

El portal web és Sendia Coliving, una marca que pertany a la immobiliària Marbori, també propietària de la promotora Novafinca, que gestiona centenars de pisos a Sant Cugat, la gran majoria dels quals estan afectats per aquesta situació. Totes tres comparteixen domicili al passeig Francesc Macià de Sant Cugat. El soci únic és Francisco Margenat Trias.

Cargando
No hay anuncios

"El mercat de lloguer de Sant Cugat no permet absorbir tantes famílies que marxin, ens aboca a haver de marxar de la ciutat, a gent que portem tota la vida aquí", explica a l'ARA un dels veïns afectats d'un bloc al barri de Coll de Favà. Ell va parlar amb la companyia i els va argumentar que Sant Cugat és una ciutat de famílies.

L'ARA ha parlat amb una desena d'aquests veïns afectats, que han demanat mantenir l'anonimat. Durant aquest procés, alguns han parlat amb treballadors de la immobiliària Novafinca, que els han confirmat l'operació: l'objectiu és convertir la gran majoria dels seus habitatges a la ciutat en habitacions de lloguer.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta promotora té 28 finques a Sant Cugat repartides en diferents zones de la ciutat: vuit a Torreblanca, cinc a Can Gatxet, cinc a Coll Favà, tres a Zona Centre Biblioteca, dues a Monestir, dues a l'Eixample, dues a Zona Cap darrere Monestir i una a Zona Centre, segons consta a la seva web. En total sumen més d'un centenar de pisos afectats.

Un portaveu de la companyia consultat per aquest diari ha confirmat l'operació: "Estem fent una prova pilot, no sabem fins on arribarem", explica, sense quantificar el volum total de conversions. Ja estan moblant una trentena de pisos i, en funció de com avanci, ho aniran extrapolant a tota la resta. Novafinca també té pisos a Cerdanyola del Vallès i Sabadell, els quals no està previst que passin a coliving.

Cargando
No hay anuncios

"El tema principal és que fa molts anys que lloguem diferents habitatges a Sant Cugat i aquests edificis s'estan quedant molt antics: escales, ascensors, accessos, interiors, cuines i banys. Tot això requereix una actualització", afegeix. El segon motiu darrere aquest canvi de model de negoci és adaptar-se als nous models residencials: oferir habitatges "amb serveis afegits" perquè els inquilins tinguin un espai per conviure amb persones amb necessitats, estil de vida i inquietuds similars.

Cap dels veïns contactats per l'ARA té constància d'aquestes reformes: per bé que coincideixen que alguns pisos i blocs necessiten rehabilitar-se, consideren que no és motiu per no renovar-los el contracte: "Hi ha promocions que estan malament, però la meva està molt bé. Hi ha problemes d'humitat per condensació pel mal aïllament de l'edifici, que es poden solucionar arreglant la façana per fora, fent un aïllament exterior. No cal fer fora els veïns. Ja van canviar els tancaments en el seu moment", explica un veí.

Cargando
No hay anuncios

Els veïns, en peu de guerra

En aquestes llars hi ha casos com el d'un matrimoni d'octogenaris, que en dos mesos va haver d'abandonar l'habitatge de tota una vida: un trasbals que els ha portat problemes de salut. També hi ha famílies senceres i llars on vivien persones amb diversitat funcional.

"Estan posant mobles i penjant cortines en alguns dels pisos buits. Ens han dit que no el lloguen, sinó que el convertiran en un coliving. Ara només hi ha cartells que posa coliving", afegeix un altre veí. "Hi ha hagut traumes. A alguns els han prorrogat els contractes uns mesos, però no hi ha solució, només queda fotre el camp i ja està", afegeix.

Cargando
No hay anuncios

"Ens han dit que quan acabi el contracte, com a molt poden fer pròrroga de sis mesos. Vaig trucar a l'empresa [Novafinca] i una treballadora amb qui tinc molt bona relació em va dir que quan es buida un pis, no es torna a llogar", explica una altra veïna en conversa telefònica amb l'ARA. Ella viu en bloc al barri de l'Eixample, i fa uns dies una altra veïna li va dir que també els havien comunicat que no els renovarien el contracte. "Al meu bloc se n'han buidat dos, un fa dos mesos i un altre en fa set. Segueixen buits", explica.

L'Ajuntament intentarà frenar-ho

El consistori de Sant Cugat està al cas d'aquesta operació des de fa setmanes. De fet, hi ha treballadors municipals afectats. "S'està fent un ús anòmal de l'habitatge, que és un dret, transformant-se en una modalitat que l'únic que busca és més lucre, independentment de la seva funció", explica a l'ARA el regidor d'Habitatge, Francesc Duch (d'ERC).

Cargando
No hay anuncios

"Entenem que hi ha noves maneres d'habitar, però totes han de tenir un rerefons de no especulació. No descartem una modificació del planejament urbanístic o algun tipus d'ordenança municipal amb l'objectiu d'aturar un fenomen que està expulsant gent de la ciutat per aconseguir un benefici econòmic", afegeix.

El Sindicat de Llogateres del municipi, que ha estat acompanyant els veïns, explica que en el seu moment ja van muntar una campanya contra Novafinca per saltar-se la llei de contenció de rendes catalana. Van registrar una instància a la Generalitat que va acabar amb una mediació voluntària que no va arribar a produir-se. "Novafinca té una visió molt capitalista i el que està passant és una realitat molt crua, sembla que no en tenen mai prou", explica un portaveu.

L'advocat expert en dret immobiliari Alejandro Fuentes-Lojo detalla a aquest diari que es tracta d'una operació legal i que no requereix cap mena de llicència, a condició que els nous lloguers per habitacions siguin per més de 31 dies, ja que si no, es consideraria lloguer turístic: "Aquesta empresa podria llogar sense cap termini concret, sempre que dins un habitatge hi hagi el nombre de persones que permet la cèdula d'habitabilitat; no hi ha cap regulació al respecte", afegeix.

Cargando
No hay anuncios

Els veïns que encara tenen el contracte vigent tenen aquest dilluns una nova reunió amb el regidor d'Urbanisme per abordar la seva situació. Des de l'empresa ja els han dit que no hi ha marxa enrere, sempre que trobin inquilins per als nous colivings.