L'impacte de la pandèmia

L'any més negre del turisme

Catalunya va rebre un 80% menys de visites d'estrangers el 2020, el pitjor registre de la història

BarcelonaCatalunya es posiciona com a destinació preferida del turisme estranger a Espanya. El Principat ha captat l'any de la pandèmia el 20,4% del turisme estranger, però fins aquí les bones notícies: els 3,8 milions de visites registrades impliquen una caiguda del 80% en comparació amb el 2019 i prop de tres cops inferior als nivells registrats el 2001, quan comença la sèrie que publica l'Idescat.

Inscriu-te a la newsletter Rato i la nostra condemnaInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les últimes dades, difoses en aquest cas per l'INE, expliquen també que l'aportació econòmica del turisme s'ha rebaixat un 82,9%. En total, els visitants estrangers van deixar 3.600 milions d'euros venint a Catalunya, que de nou manté la segona posició al rànquing tot i registrar una caiguda més pronunciada que les seves principals competidores: les Canàries i Andalusia. De fet, l'únic indicador positiu entre aquestes dades és que creix en cinc dies l'estada mitjana al Principat. Així i tot, cau un 14% la despesa mitjana per turista, que va ser de 939 euros, i un 19% la despesa mitjana per dia (159 euros).

Cargando
No hay anuncios

La falta de turisme i la consegüent reducció de la despesa s'han traduït directament en convertir el sector en el que més està patint la crisi actual, diu Àngel Hermosilla, gerent de l'àrea institucional de Pimec. "El que s'està restringit és la mobilitat i el turisme en depèn –explica–. A més, es tracta d'un sector molt voluble: si detectem qualsevol risc, la primera cosa que fem és deixar de moure'ns com a turistes". La patronal va dur a terme a finals de l'any passat una enquesta per perfilar la situació del sector i, de les respostes, en treu que el 97% dels empresaris que s'hi dediquen tenen problemes financers i que prop de la meitat s'han plantejat tancar en algun moment del 2020.

Cargando
No hay anuncios

I a això s'hi suma que l'escenari no sembla que hagi de millorar a curt termini. "En la mesura que es pugui tornar a una seminormalitat la cosa pot anar millor, però això necessita esquivar una quarta onada i una vacunació generalitzada", apunta el portaveu de Pimec. La qüestió, lamenta, és que aquesta nova onada es dona per segura i que molta gent posa en dubte que el pla de vacunació s'assoleixi. "Cal començar a preparar la Setmana Santa i l'estiu, i tinc la sensació que no s'està fent", puntualitza Hermosilla, que deixa clar que hi ha moltes empreses que no aguantaran un segon estiu sense activitat. De fet, la mateixa enquesta de la patronal ja recollia que dos de cada tres empresaris temien haver de tancar si hi havia una altra onada.

Comportament del turisme el desembre

En aquest escenari catastròfic, el desembre hi ha jugat un paper important. Les 97.305 visites d'estrangers a Catalunya l'últim mes de l'any representaven una caiguda de 90,2% respecte a les del mateix mes d'un any abans. Aquesta variació, tot i que inferior a la del novembre (-94,3%), continua sent superior a les registrades durant la tardor i part de l'estiu. La despesa, en la mateixa línia, és un 92,1% inferior el desembre passat del que ho era fa un any, i en aquest cas és la caiguda més forta d'entre els principals mercats turístics de l'Estat.

Cargando
No hay anuncios

Les dades de l'últim mes del 2020 mostren que gairebé la meitat del turisme estranger que ha rebut Catalunya (un 47,2%) ve de França. En l'acumulat de l'any, també és aquest país el principal emissor de visitants, encara que en aquest cas amb un 34% del total. Segons dades del conjunt d'Espanya, la principal via d'entrada al país del turisme ha sigut l'avió, el motiu prioritari les vacances i l'allotjament majoritàriament en hotels. A més, les estades en cases de familiars o d'amics superen el 2020 el lloguer turístic, cosa que no passava un any abans.

A Espanya, el cop de la caiguda turística ha sigut lleugerament inferior que a Catalunya: en tot el 2020 s'han registrat 19 milions de visites d'estrangers i un descens del 77,3% en comparació amb l'any anterior. En aquest cas, la despesa total és de 19.700 milions d'euros, una xifra que implica un descens del 78,5% respecte al 2019.