FISCALITAT
Economia11/05/2016

Els ‘papers de Panamà’ forcen Obama a perseguir els seus paradisos fiscals

Els Verds europeus denuncien l’opacitat de 14 estats dels EUA que permeten les empreses fantasma

Dani Sánchez Ugart
i Dani Sánchez Ugart

MadridEn sentir els noms de Mònaco, les illes Caiman o Liechtenstein a molts els ve la mateixa imatge al cap: advocats amb americana i corbata dedicats en cos i ànima a amagar els diners que hi porten els superrics d’arreu del món. En efecte, aquests tres territoris formen part de la llista de 33 paradisos fiscals que Espanya considera que hi ha al món. Però com ha demostrat el cas dels papers de Panamà -un país que no forma part d’aquesta llista-, mentre uns crien la fama altres carden la llana. Si hi ha una potència mundial on aquests mateixos advocats poden treballar en la creació d’empreses fantasma per a multimilionaris és, precisament, els Estats Units, la principal economia desenvolupada del món i -paradoxalment- un dels països que han fet més bandera de la lluita contra l’evasió a escala global.

Inscriu-te a la newsletter Rato i la nostra condemnaInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les lleis de fins a 14 estats dels EUA autoritzen la creació de companyies anònimes, a través de subterfugis legals que permeten fer servir testaferros semblants als que s’utilitzaven a Panamà, segons un informe d’Els Verds europeus al qual ha tingut accés l’ARA. A més, els Estats Units no compleixen alguns dels requisits de l’OCDE, que insten a la compartició d’informació entre països sobre les societats radicades en un territori o a l’altre. Però després de convertir l’evasió fiscal en un cavall de batalla, i arran de l’esclat de l’escàndol dels papers de Panamà, el president dels EUA, Barack Obama, està fent finalment passos per obligar a la identificació dels propietaris autèntics de les empreses fantasma.

Cargando
No hay anuncios

La setmana passada l’administració nord-americana va anunciar un seguit de mesures en aquest sentit que estaven ajornades des del 2012. Segons l’informe d’Els Verds, però, les mesures no seran suficients per combatre els “paradisos fiscals” que el país té a l’interior. El motiu, segons l’informe, és que la legislació proposada (que haurà de ser aprovada pel Congrés) no demanarà la identificació de la persona real que controla la companyia sinó de la “part responsable”, una indefinició que segons Els Verds podria deixar forats per a la continuïtat dels paradisos fiscals. A més, aquestes noves normes no seran efectives al 100% fins al 2018 en el millor dels casos, perquè podrien ser frenades pel Congrés.

L’any passat els EUA van ser el tercer país de l’índex de secretisme financer que elabora la Tax Justice Network, que té en compte no només el nivell de secretisme sinó també la mida del centre financer -i als EUA es concentren el 20% dels serveis financers mundials-. Actualment, a la majoria dels estats del país es poden crear empreses sense donar informació de la propietat, i en alguns (Arkansas, Mississipí, Colorado, Missouri, Delaware, Nova York, Indiana, Ohio, Iowa, Oklahoma, Maryland, Pennsilvània, Michigan i Virgínia) ni tan sols obliguen a identificar els gestors de les companyies.

Cargando
No hay anuncios

A nivell federal sí que s’exigeix la identificació de la “part responsable” (i no necessàriament la propietat real) de la companyia, però només per a determinats tipus d’empreses. Per tot plegat, segons el document, obtenir una companyia fantasma anònima als EUA és “més fàcil que a la resta del món”, cosa que deixa espai al finançament d’activitats il·lícites i al blanqueig.

Fora de l’estàndard global

Cargando
No hay anuncios

Si bé les propostes de legislació d’Obama dificultaran en part la creació d’aquestes empreses, l’administració no té previst incorporar-se al sistema de compartició automàtica d’informació entre estats acordat en el marc del G-20. Tot i que els EUA sí que tenen el seu propi programa d’intercanvi d’informació, segons Els Verds és incomplet, cosa que fa que la informació sigui desequilibrada amb els estats que sí que s’han incorporat al sistema impulsat per l’OCDE, com els de la Unió Europea. Un altre país que va rebutjar incorporar-se a aquest sistema va ser Panamà, i ho va fer precisament acollint-se al sistema d’intercanvi bilateral impulsat pels EUA.

Per tot plegat Els Verds recomanen incloure els EUA a la llista de paradisos fiscals si no asseguren el registre de propietaris d’empreses fantasma i es comprometen a oferir nivells igualitaris d’intercanvi d’informació entre països. A més, Els Verds afirmen que la Unió Europea hauria de considerar imposar una sanció a les institucions financeres americanes que rebutgin compartir la informació dels residents europeus que tinguin comptes a l’estranger (com fa els EUA, que sí que pot multar bancs europeus).