Els pagesos es reuneixen amb el Govern i Aragonès els promet més diàleg
Els agricultors es fan escoltar: Aragonès promet un portal únic de relació amb les administracions i Sánchez vol reforçar la llei de la cadena alimentària
BarcelonaEls representants dels pagesos han arribat al voltant de les sis de la tarda d'aquest dimecres al Palau de la Generalitat per reunir-se amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, i explicar de primera mà les seves reivindicacions. Una trobada prevista per a les quatre de la tarda però que s'ha retardat més de dues hores. Mentrestant, a la plaça de Sant Jaume s'anaven concentrant centenars d'agricultors, que havien deixat els tractors aparcats als carrers de la ciutat després de les marxes des de diversos punts de tot el país.
Després de trobar-se amb una quinzena de representants dels manifestants, Mascort ha explicat en roda de premsa que proposarà una trobada amb els pagesos en menys de dues setmanes amb l'objectiu de concretar quines mesures necessita la pagesia per part de la Generalitat per "millorar les coses perquè els pagesos es puguin guanyar la vida". En la reunió dels pròxims dies es concretaran les polítiques, ja que Mascort ha considerat que després de "passar onze hores a dalt d'un tractor" i de la jornada de protestes de dimarts, la trobada a Palau d'aquest dimecres no havia de ser per negociar, sinó només per fer arribar les reivindicacions a l'executiu.
El conseller ha qualificat de "legítimes" les demandes dels agricultors i n'ha elogiat la capacitat d'organització. Mascort ha dit que el Govern sempre ha consensuat les polítiques amb les organitzacions agràries, com ara el sindicat Unió de Pagesos i la unió de cooperatives agrícoles. No obstant això, ha afegit que "no n'hi ha prou" i que cal fer noves reunions amb els representants de la pagesia per trobar solucions als problemes que afecten els pagesos, entre els quals hi ha "la burocràcia que els ofega" i el fet que "qüestions que políticament funcionen després s'entrebanquen".
La Generalitat ha ofert als pagesos que ho desitgin poder fer nit a Barcelona i deixar-hi els tractors fins dijous al matí, quan en principi retornarien a casa acompanyats pels Mossos d'Esquadra, com ja han fet en el trajecte d'anada fins a la capital catalana aquest dimecres. Malgrat això, quan els representants s'han adreçat als agricultors després de la reunió, milers d'agricultors aplegats a la plaça de Sant Jaume de Barcelona han cridat "No marxarem!", a més de "Conseller dimissió!"
Els pagesos es reuneixen en assemblees territorials per decidir si es queden o no a Barcelona. Tanmateix, alguns representants dels manifestants han aclarit que una part dels pagesos hauran de tornar a casa, especialment els que tenen explotacions agrícoles i ramaderes que requereixen feina diària. "Totalment d'acord amb qui vulgui quedar-se i qui vulgui marxar. El que hem pactat és que això no s'acaba aquí", ha dit Imma Puigcorbé, una de les representants dels pagesos, dirigint-se als manifestants.
Els pagesos també s'han desplaçat fins a la seu de la Comissió Europea i la Delegació del govern espanyol, així com al Parlament de Catalunya, on aquest dimecres hi ha ple. Toni Martínez, representant del Moviment 6F, s'ha mostrat optimista sobre la resposta de la Generalitat per reduir la burocràcia, una de les reivindicacions principals dels pagesos: "Crec que ho faran", ha indicat. A més, ha explicat que les assemblees d'agricultors i la Generalitat hauran de "desgranar" a quina administració fan arribar cadascuna de les demandes, sigui la Generalitat, l'Estat o la UE.
El centre de Barcelona, ocupat pels tractors
La columna de tractors que venia de Girona ha començat a entrar a Barcelona per l'avinguda Meridiana al voltant de les 15 hores. "Som uns 200 tractors i estem al començament de la Meridiana, encara que va per llarg fins que entri tothom", explica Joan Caball, d'Unió de Pagesos, que calcula que sumant totes les columnes arribin uns 2.000 vehicles a la ciutat. La situació del trànsit a Barcelona és molt complicada. Els tractors que venien del nord i les comarques centrals, per la C-33 i C-58, han agafat la Meridiana, segons informa Trànsit, i s'han anat situant al llarg de la Gran Via a prop de la seu del departament d'Acció Climàtica, en aquesta avinguda, que és plena de tractors.
I poc després de les 15.30 h començaven a entrar per la part alta de la Diagonal els tractors que arribaven des de les comarques del sud i de Ponent. Els vehicles dels pagesos han aparcat a la Diagonal per dirigir-se a la seu de la Comissió Europea, a la cantonada del passeig de Gràcia amb Provença, i a la Delegació del govern de l'Estat, a la cruïlla dels carrers Mallorca i Roger de Llúria.
De fet, a mitja tarda la Diagonal estava plena de tractors aparcats, als carrils d'entrada a Barcelona pel tronc central de la via. Alguns pagesos havien aprofitat per encendre les barbacoes i menjar alguna cosa després de més de sis hores de viatge. Els que han entrat per la Meridiana han travessat mitja ciutat i han rebut el suport de veïns de Barcelona.
A l'entrada de Barcelona, les cues de trànsit provocades per les tractorades encara no s'havien resolt poc abans de tres quarts de quatre. Les dues carreteres més afectades eren la B-23, amb 17 quilòmetres de retencions entre Sant Joan Despí i Martorell, i l'A-2, amb congestions de fins a 13 quilòmetres entre Abrera i Pallejà.
Després que durant el dia d'ahir els agricultors bloquegessin les principals vies de Catalunya (AP-7, AP-2 i A-2 incloses), aquest matí s'han dirigit a la capital catalana. Els pagesos han mantingut les protestes durant tota la nit i matinada abans de fer camí cap a Barcelona. Les reivindicacions tenen el suport d'Unió de Pagesos i de l'associació de joves agricultors Asaja. El sindicat agrari va xifrar ahir en 4.000 el nombre de tractors que s'havien mobilitzat dimarts, i avui es calcula que més de 2.000 tractors prenen Barcelona.
Les principals reivindicacions són la desburocratització per l'excés de paperassa a què han de fer front els pagesos, l'agilització del pagament de les indemnitzacions, per exemple per la sequera, i mesures que evitin l'entrada de productes de tercers països que pressionen els preus a la baixa fins a vendre per sota del preu de cost, entre altres.
Els pagesos reclamen reorientar la política agrària comuna (PAC) de la Unió Europea, que consideren que té poc en compte els interessos dels productors del sud del continent, i un control més elevat a l'entrada de productes agraris de països extracomunitaris que, segons els agricultors, supera les quotes establertes per Brussel·les i representa una competència deslleial. També volen canvis en les polítiques per acabar amb la crisi que afecta el sector, que arrossega anys de preus molt baixos i un encariment progressiu dels costos de producció. A Catalunya, a més, els pagesos també es queixen de l'excessiva burocràcia i els constants canvis legals en les restriccions del reg a causa de la sequera.
Debat polític al Parlament i al Congrés
La protesta pagesa ha saltat també aquest dimecres a les cambres legislatives catalana i espanyola. Al Parlament, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, només unes hores abans de reunir-se amb els representants dels pagesos, ha volgut solidaritzar-se i mostrar l’acompanyament del seu govern al sector de la pagesia. Aragonès ha defensat que el seu executiu està oferint mesures de suport als pagesos, i ha reclamat, per atendre les reivindicacions del sector, que es “revisin” els tractats europeus de lliure comerç amb països tercers i garantir “preus justos” fent canvis en la relació que hi ha amb les grans cadenes alimentàries. El president també ha anunciat la creació d'un "portal únic" de relació entre els pagesos i l'administració catalana que recollirà tots els tràmits i permetrà "estalviar temps", i que entrarà en funcionament durant el primer trimestre. Segons Aragonès, és una mesura que pot contribuir a la petició del sector de reduir els tràmits burocràtics, una de les demandes del col·lectiu.
Per la seva banda, Junts ha aprofitat la jornada de protestes per responsabilitzar el Govern de part del malestar del sector i reclamar “autocrítica” per la seva política agrària. De fet, el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, i el diputat de Junts Salvador Vergés s'han enfrontat en el ple del Parlament. Vergés ha avisat el conseller que estaran atents a la resposta que doni a les demandes del sector: "Si no ho fa, no tindrem cap més remei que dir-li que l'única solució, malgrat que no li agradi, és que plogui o que dimiteixi". Al seu torn, Mascort ha retret a Vergés que, a Europa, la seva formació sempre vota a favor dels acords a països tercers, i ha recordat que aquesta és una de les principals causes "que els productes que venen d'aquests països facin baixar els preus i perjudiquin els nostres pagesos".
Al Congrés dels Diputats, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s'ha compromès aquest dimecres a reforçar la llei de la cadena alimentària, amb què es prohibeixen les vendes a pèrdues. Alhora, ha rebutjat receptes que passin pel "negacionisme climàtic" i l'"antieuropeisme" al sector.
A la primera sessió de control de l'any al ple del Congrés, el president ha contestat preguntes de Vox i d'ERC per les protestes agràries. La portaveu adjunta d'ERC, Teresa Jordà, ha advertit el president de la manca de mesures estructurals al sector, de la necessitat de fer polítiques ambientals "de cara" al camp i de la pèrdua de "centenars de pagesos". "Què pensa fer davant aquesta gravíssima situació?", ha preguntat Jordà. Sánchez ha aprofitat el torn de resposta per traslladar la seva "absoluta disposició i interlocució" amb el camp, així com una actitud d'"empatia" des del seu executiu.
Però també s'ha compromès a dur a terme una tasca de persuasió a les institucions comunitàries a Brussel·les per traslladar les "demandes justes" dels agricultors. Per acabar, el president s'ha compromès al reforç de la llei de la cadena alimentària.
I davant les crítiques abocades per Santiago Abascal, Sánchez ha assegurat que el seu executiu "està amb el camp" i que prova d'això són les reunions que el ministre d'Agricultura, Luis Planas, ha mantingut recentment amb diferents associacions agràries per analitzar la situació del sector.
Així mateix, ha destacat en la seva intervenció que des del 2022 s'han desplegat 1.380 milions d'euros en ajudes directes, 2.800 milions d'euros més per a la modernització del regadiu a Espanya i 4.800 milions d'euros en ajudes a les explotacions agràries lligats a la política agrària comuna (PAC).