Economia01/05/2019

“Pacte PSOE-Cs? Ni parlar-ne!”

Els resultats de les eleccions generals centren les converses de la manifestació de l'1 de Maig

Toni Vall
i Toni Vall

Barcelona"¡Hombre, cuánto tiempo!" Un té la sensació que hi ha persones que no es cansarien mai de pronunciar aquesta frase. I diria que els vells sindicalistes la porten incrustada a l’ànima. Amb un "¡Hombre, cuánto tiempo!" se saluden dos vells col·legues que es troben quan una furgoneta de la UGT aparca a ronda de Sant Pere amb plaça Urquinaona. Uns quants companys -cap d’ells de menys de setanta anys- procedeixen a buidar-la de banderes, clavells i adhesius. Adhesius! Què seria l’1 de Maig sense adhesius? Els adhesius polítics, quin col·leccionisme tan sensacional! Per les converses que començo a sentir tan sols parant l’orella és fàcil endevinar que el tema estrella és el resultat de les eleccions de diumenge.

Inscriu-te a la newsletter Rato i la nostra condemnaInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Avui els treballadors tenen un motiu afegit de reivindicació als que ja porten de fàbrica: dir 'no' al pacte del PSOE amb Ciutadans, pel qual sospiren una part de l’empresariat i de la banca. "Ni parlar-ne!", exclamen la Loli i el Jaime, el seu marit: "Ni a uns ni als altres els passa pel cap fer aquest pacte. És una forma grollera de pressió per part de qui es pensa que té alguna cosa a dir, algun poder de pressió o decisió". D’això se’n diu tenir les coses clares.

Cargando
No hay anuncios

De seguida detecto dos grups diferents de cuidadors geriàtrics que reclamen millores laborals. Un d’ells s’ha vestit de negre i llueixen caretes tipus Anonymous. "Si no hay profesionales no hay cambio de pañales", lema més eloqüent impossible. Li entreguen informació a Miquel Iceta i aquest es compromet a rebre’ls i escoltar-los aviat. A Chupa Chups protesten contra la doble escala salarial i al BBVA ja n’estan tips dels acomiadaments exprés.

Cargando
No hay anuncios

Veig passar Joan Tardà amb un seguici d’ERC i pancartes que demanen l’alliberament de Dolors Bassa. Una mica més enllà, una irada discussió entre un independentista i un republicà amb males puces: "Els de CiU sou els nous feixistes!" Parlo amb el Chema, que contradiu la vella brama segons la qual els sindicalistes es prenen massa seriosament a ells mateixos: "Semblem 'motards', oi? Una mica àngels de l’infern..." I esclata a riure.

Sindicalisme i política

A més a més d’Iceta i Tardà, també veig els líders sindicals, el conseller El Homrani i Roger Torrent. M’assabento que Ada Colau no ha pogut venir perquè està malalta i en lloc seu parla Ernest Urtasun, fitat de ben a prop per Joan Subirats. Cap d’ells s’està de fer una menció o una altra a les eleccions passades i les imminents. Es confonen desenes de converses simultànies sobre conflictes laborals, acomiadaments, pensions, assemblees i judicis a l’empresa.

Cargando
No hay anuncios

A Jaume Collboni Antena 3 li pregunta per Veneçuela. La política internacional hi és ben convidada: una pancarta que demana l’alliberament de Julian Assange i una pintada "Guaidó 'pelele' de Trump". Un estol de banderes de la URSS desplegades davant d’El Corte Inglés i a la façana una foto –que no una pancarta- gegant d’Antonio Banderas: "Tots els homes. Totes les marques". Banderas i banderes. I no és polisèmia.