Pacheco, l'únic candidat per substituir Gallego a CCOO
Ahir va finalitzar el termini de presentació de candidatures en el marc de l’11è Congrés
BarcelonaJavier Pacheco és el nou virtual secretari general de CCOO a Catalunya. La seva és l'única candidatura que s'ha presentat per substituir Joan Carles Gallego al capdavant del sindicat. Ahir va acabar el termini de presentació i el sindicat no ha rebut cap altra opció.
Actualment Pacheco és el secretari general de la Federació d’Indústria i havia estat el secretari del sindicat a Nissan. Tot i que no té rivals, el candidat haurà de passar per un tràmit nou al sindicat: recollir 5.000 avals, en suport físic i telemàtic, durant la fase del primer nivell d’elecció (entre el 12 de desembre i el 20 de gener), tal com ha explicat CCOO en un comunicat.
"Creiem que ha arribat el moment de la renovació; volem que les propostes del sindicat per superar les retallades que ens ha deixat la crisi tinguin projecció i per això cal cohesió interna", ha explicat Pacheco a l'ARA. Malgrat no hi ha més candidatures, els estatuts del sindicat recullen la possibilitat que qualsevol militant és pugui presentar si rep l'aval del 10% dels membres del Congrés, en el moment de la seva celebració; Pacheco, però, creu que això no passarà.
El líder de CCOO a Catalunya 'in pectore' ha admès a aquest diari que sent un "profund respecte pel càrrec", i el defineix com "el projecte principal per recuperar els drets dels ciutadans".
"Combatiu" però "honest"
Pacheco és fill d’emigrants extremenys i va cursar estudis de grau mitjà de formació professional d’automoció. Des del 1991 forma part de la plantilla de Nissan i des d'aleshores ha estat vinculat a CCOO. El 2001 és escollit com a secretari general del Comitè Intercentres de Nissan i el 2009 arriba a la secretaria general de la Federació Minerometal·lúrgica de CCOO de Catalunya.
En una entrevista aquest estiu amb l’ARA, l’actual secretari general, Joan Carles Gallego, va admetre que Pacheco “és una persona capacitada, que ha demostrat un compromís i una dedicació enormes, i també té capacitat de lideratge, d’interlocució i de negociació a diferents àmbits”. El seu nom, doncs, ja sonava amb força abans fins i tot de tancar el procés de presentació de candidatures.
Té fama de "combatiu", sobretot durant el seu període a la indústria de l'automoció. Els que han treballat colze a colze amb ell, com Raúl López, -que el va succeïr a Nissan- el defineixen com una persona convincent i treballadora: "Mai et demanarà que facis una cosa que ell mateix no faria; sempre busca el consens i per fer-ho explica els seus arguments i les seves raons fins que apropa posicions amb els que estan al seu voltant", assegura López.
Matías Carnero, president de l'UGT i company de sector -el de l'automoció- a l'altre sindicat majoritari, considera que Pacheco "es mou bé en les negociacions complicades i és combatiu però honest", admet Carnero, que afegeix: "tots dos venim de les bases, ell sap què és treballar des de baix; ara li caldrà adaptar una mica el seu discurs cap a un to més institucional i menys combatiu", opina Carnero. En alguns sectors de l'UGT, en canvi, aixeca recels perquè consideren que de vegades Pacheco "té excessiva estratègia". Ell insisteix que es regeix per una de les seves màximes: "A mi em van ensenyar que per poder demanar drets has de complir amb totes les teves obligacions, i això és el que intento fer sempre", assegura Pacheco.
El futur de Joan Carles Gallego
Gallego va renunciar a finals d'octubre a repetir al capdavant de l’organització amb un tercer mandat. Deixarà de liderar el sindicat l’abril del 2017. Gallego fa un balanç positiu dels seus vuit anys de mandat i defensa que han mantingut “viu” i “fort” el sindicat malgrat que han sigut uns anys complicats, “segurament els més durs de la democràcia”, va lamentar durant l'anunci de la seva renúncia. Gallego seguirà actiu en el sindicalisme, però admet que ara mateix no té més plans que tornar a fer de professor: “No em preocupa gaire, perquè tinc la meva plaça, tot i que vull preguntar si el meu retorn afectarà alguna altra persona, perquè no vull danys col·laterals”, va explicar a finals d'octubre.
Tot i això, Gallego no va descartar cap escenari futur, tampoc el polític. Els seus predecessors, Joan Coscubiela i Josep Lluís López Bulla, van acabar de diputats al Congrés i al Parlament. Gallego va deixar llegir entre línies: “No descarto mai res, però ara no és damunt la taula”.
El canvi a CCOO evidencia la renovació dels dos principals sindicats a Catalunya. L’abril passat UGT també va fer un canvi al capdavant de l’organització, quan Camil Ros va substituir Josep Maria Álvarez, que havia estat al capdavant de la secretaria general del sindicat a Catalunya durant 26 anys.