VILANOVA I LA GELTRÚE l Turuta és la música amb què salten els comparsers de Vilanova i la Geltrú per llançar caramels per tota la ciutat el diumenge de Carnaval. Des de fa un any, és també una moneda virtual amb què els gairebé 170 socis de l'Associació Ecosistema Econòmic Ecològic Local ECOL3VNG paguen les compres en alguns comerços de la ciutat.
Al forn de pa l'Espiga d'Or, tots els productes es poden adquirir amb turutes, però cal pagar-ne la meitat en euros. Per fer-ho, el soci d'ECOL3VNG necessita una targeta moneder (un foli de paper amb caselles) on s'apunta tots els moviments que fa.
Ho posem en pràctica. Pere Virgili, el fotògraf, vol comprar-se un pa de pagès. Jacinto Garcia, vicepresident de l'associació, apunta a la seva targeta moneder el dia en què es fa la compra (30 d'agost) i el cost (0,87 cèntims de turuta) i l'entrega a la dependenta del forn, Aroa Ruiz. Ella agafa el paper del Jacinto i el signa per validar la compra. Al mateix temps, l'Aroa escriu a la seva pròpia targeta moneder la mateixa interacció i la dóna al Jacinto, perquè la signi. La resta de l'import, 0,87 cèntims d'euro, la paga el fotògraf de la seva butxaca.
A la peixateria de quilòmetre zero El Pop, Xavier Calvet i Eli Zúmel posen un rètol de quin és el producte que es pot comprar en la seva totalitat en turutes. "Aquesta setmana són les cananes, perquè n'hi ha moltes", diu el Xavier. Al Pop no es pot adquirir tot amb turutes, "només el peix que tenim en més quantitat". A hores d'ara hi ha 6 clients que fan servir els turutes, i tenen gairebé plena la targeta moneder. "Nosaltres la fem servir per anar a comprar als comerços que accepten turutes", diu l'Eli. De manera que ara compren el pa a l'Espiga d'Or.
Per la seva banda, el forner de l'Espiga d'Or, Jordi Morera, ha fet servir la seva targeta moneder en una altra botiga associada, el Telemàtic, on va adquirir una pantalla d'ordinador que necessitava, i en va pagar una part amb turutes.
Comerç de proximitat
Justament aquesta és la idea, "la de fer xarxa entre els comerços locals", diuen el tresorer de l'associació, Jaume Aliaga, i la secretària, Teresa Amell. Els socis consulten a la web quins serveis i productes poden adquirir amb turutes, que, ara, abraça gairebé totes les necessitats, i que comparteixen una filosofia clara: ecològics i de proximitat.
Donar-se d'alta a ECOL3VNG costa 10 euros, que immediatament es converteixen en 10 turutes a la targeta moneder. La turuta és una moneda virtual cooperativa, per això per tenir-ne més es pot fer treball cooperatiu o intercanvis. "Pots intercanviar una samarreta teva, per exemple", diu el tresorer, Jaume Aliaga. "I el seu cost serà pagat amb turutes pels altres socis". O fer treball cooperatiu, perquè l'associació té altres projectes, com ara els horts comunitaris i els Espais Vius. "A qui hi treballa, se li paga en turutes", diuen els membres de la junta.
Per gastar la nova moneda, tornen a ser necessaris els euros, perquè els comerços adherits al projecte ofereixen alguns productes en turutes o, si no, un 50% del seu cost. "No es pot dir que a Vilanova es pot viure sense euros", diu el president, Ton Dalmau.
Tot plegat és un projecte molt embrionari, "amb molt de potencial per créixer", però encara "una mica rudimentari", afirmen Jordi Morera, del forn l'Espiga d'Or, i Xavier Calvet i Eli Zúmel, de la peixateria El Pop. "Quan tenim la botiga plena, hem d'aturar-nos una estona a omplir la targeta monedera, a posar-hi el cost, la data, a signar l'una i l'altra", comenten.
De moment, però, la turuta rutlla gràcies a la iniciativa d'uns vilanovins que el 2008 van constituir el grup Transició Vilanova. El següent pas serà tenir una oficina de canvi local, una mena d'entitat bancària, perquè servirà per demanar extractes dels comptes de turutes, entre d'altres interaccions. L'objectiu de tot plegat, asseguren els de l'associació, "és fer veure que l'euro és una moneda especulativa", i que hi ha la possibilitat de viure amb el cooperativisme. Aquesta és la filosofia de la moneda la turuta.