Oryzon obté 23 milions de Roche i ja mira directament al Nasdaq

La biotecnològica catalana desenvolupa amb èxit la seva primera mol·lècula contra la leucèmia, que ja li ha donat 23 milions de dòlars i comença a treballar en el segon fàrmac per a malalties nervioses

Carlos Buesa és el conseller delegat  i fundador d’Oryzon Genomics.
Júlia Manresa
16/11/2016
2 min

L’acord que va posar Oryzon en el punt de mira de les principals farmacèutiques internacionals ha arribat a l’última fase dins els laboratoris d’aquesta biotecnològica catalana. Aquesta companyia amb seu a Granollers ha cedit el testimoni perquè la suïssa Roche desenvolupi a partir d’ara la resta de fases en la investigació de la molècula ORY-1001 per al tractament de la leucèmia i altres tipus de càncer. “Nosaltres ja no invertirem en cap assaig clínic addicional, acabem tots els compromisos amb l’acord de llicència amb Roche”, va explicar ahir Carlos Buesa, conseller delegat de la companyia, que va aclarir que en les pròximes setmanes la multinacional suïssa comunicarà com pensa continuar la investigació.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L’anunci s’emmarca en la presentació dels resultats exitosos de l’estudi d’aquesta molècula que s’han revelat favorables en un 64% dels 14 pacients de leucèmia tractats, i que Buesa presentarà a San Diego (EUA) a principis de desembre. A més, durant aquesta investigació, l’equip d’Orzyon també ha pogut descobrir que aquesta mateixa molècula té potencialitat per tractar altres tipus de càncer, com el de pulmó, “cosa que obre molt de mercat i afegeix valor al projecte i a la companyia”, explicava Buesa. El mateix fundador d’Oryzon explicava que el mercat potencial per al desenvolupament d’aquest fàrmac és de 2.000 milions de dòlars. Fins ara i des del 2014, Oryzon ha rebut 23 milions de dòlars de Roche en l’acord de llicència que havia tancat i pel qual pot obtenir fins a 500 milions en funció dels objectius que vagin assolint.

Nova línia d’investigació

Ara que s’ha donat per acabat el desenvolupament d’aquest fàrmac als laboratoris d’Oryzon, Buesa va avançar que els esforços de la companyia se centren a desenvolupar l’ORY-2001, per al tractament de malalties nervioses com l’Alzheimer, l’esclerosi múltiple i la malaltia de Huntington. Unes investigacions que necessiten una inversió de 25 milions de dòlars a partir de mitjans del 2017, i que finançaran a través del salt al Nasdaq o d’un altre acord de llicència com el de Roche. Tot i això, Oryzon compta amb prou caixa per fer front a aquesta inversió, ja que els últims 12 mesos ha aixecat capital per valor de 32 milions.

Bones perspectives amb Trump

Precisament fins ara Oryzon havia anat endarrerint el seu salt al Nasdaq, a l’espera del resultat de les eleccions nord-americanes. Ara, amb la victòria de Trump, sembla que el sector farmacèutic respira més tranquil. Segons explicava Buesa, els republicans defensen unes polítiques més obertes amb aquest sector i han promès grans inversions.

Per contra, els demòcrates apostaven per establir preus mínims socials per a certs medicaments, cosa que generava incertesa a un sector poc acostumat a la intervenció estatal.

stats