Orange i MasMóvil creen el primer operador de telefonia d’Espanya, per davant de Movistar
Serà el grup líder en mòbil i banda ampla i reduirà a tres el nombre de companyies del sector
BarcelonaFusió tancada: Orange i MasMóvil, el segon i el quart operadors de telefonia d’Espanya, han arribat a un acord per crear l’empresa líder del sector. El nou grup desbanca Movistar en nombre de clients i es queda com a número 1 en telefonia mòbil (entre tots dos sumen 24,8 milions d’usuaris) i banda ampla (7,1 milions). Tot i això, Movistar segueix al capdavant en volum de vendes. Vodafone serà la tercera a força distància. L’acord es va signar divendres i s’ha anunciat aquest dissabte a primera hora.
A priori, la conseqüència més immediata serà una reducció de la competència, ja que el nombre d’operadors del sector passarà de quatre a només tres. De fet, l’acord encara ha de ser validat per les autoritats de competència. Aquesta mateixa setmana, el secretari d’estat de Telecomunicacions, Roberto Sánchez, va assegurar que, en cas de produir-se, una fusió entre aquestes dues empreses tindria "un alt impacte" que "possiblement comportarà revisions regulatòries".
Tot i així, les dues companyies han defensat en un comunicat conjunt que gràcies a la fusió tindran "capacitat financera i escala suficient" per "seguir invertint" en infraestructures com el 5G. Això repercutirà, han insistit, "en un benefici per als consumidors i les empreses".
Aquesta capacitat financera que mencionen sorgirà de l’estalvi que els permetrà la integració entre les dues companyies. Un dels grans beneficis de les fusions és que es poden eliminar tots aquells serveis i llocs de treball que estan duplicats, de manera que a la llarga es rebaixen els costos de la nova companyia. El problema és que això sempre comporta acomiadaments de personal.
Segons els càlculs de la nova companyia, la fusió li permetrà estalviar 450 milions d’euros anuals a partir del quart any després que es completi la integració, prevista per mitjans de l'any vinent.
Sortida a borsa a la vista
L’acord valora l'empresa resultant en 18.600 milions (1.000 menys del que es va dir al març, quan es van iniciar les negociacions). D’aquest import, un 58% correspon a MasMóvil i la resta a Orange. Aquesta última té menys valor perquè les torres de telecomunicacions que posseeix queden fora de l’acord.
De tota manera, aquesta majoria de MasMóvil és enganyosa, ja que la nova operadora en realitat estarà administrada en igualtat de condicions per les dues companyies (tindran els mateixos drets de vot al consell d’administració), segons el comunicat.
A més, l’acord també inclou el dret a treure la nova operadora a borsa d'aquí a un temps (que no han concretat). El més probable és que, quan l’empresa aterri al parquet els principals accionistes de MasMóvil venguin totes les seves accions, surtin de la companyia i deixin Orange amb una majoria suficient per controlar l’operadora. Des del 2020 MasMóvil està en mans de tres fons anglosaxons (KKR, Cinven i Providence), la naturalesa dels quals mai és de permanència a les empreses on inverteixen, sinó vendre i fer calaix després d’haver fet augmentar el valor de la seva participació.