El nou govern de Pedro Sánchez

Què opina el món econòmic sobre el nou govern de Pedro Sánchez?

Representants del món empresarial i les finances espanyoles valoren a S'Agaró les mesures fiscals del nou executiu de la Moncloa

S'Agaró (Baix Empordà)Reunió de primeres espases del sector empresarial i les finances just una setmana després de la investidura de Pedro Sánchez com a nou president del govern espanyol. Dirigents de companyies, experts, representants polítics i autoritats de la banca s’han aplegat aquest divendres en la XXVIII Trobada d’Economia de S’Agaró (Baix Empordà), que, tot i que no s’ha organitzat per analitzar explícitament el viratge del nou executiu de la Moncloa, ha tractat, encara que de manera implícita i tangencial, el tema més candent d’actualitat.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així, més enllà d’abordar els reptes econòmics del país, les possibilitats dels fons europeus Next Generation, l’evolució de la inflació o la pujada del tipus d’interès, les valoracions sobre el pacte entre socialistes i independentistes a Madrid han sobrevolat de manera subjacent la jornada. El contingut de l'acord d'investidura genera opinions dispars dins el sector, però, en línies generals, la trobada empordanesa transmet un clima que celebra la baixada de decibels del Procés per donar pas a un període de calma política, més favorable per als negocis. "Desitjo un govern estable a Espanya i com menys enfrontaments i confrontació millor, perquè si no només es dona espai al rancor", ha comentat el vicepresident del Banc Central Europeu, Luis de Guindos.

Cargando
No hay anuncios

Reticències amb la condonació del FLA

El debat de l’amnistia no s’ha posat sobre la taula, però, en canvi, la condonació del deute autonòmic, que Esquerra Republicana ha pactat amb el PSOE, sí que ha estat motiu de discussió. De Guindos, que era ministre d'Economia quan es va aprovar el fons de liquiditat autonòmic (FLA) el 2012, no és partidari d'incomplir el retornament del crèdit: “Als mercats el tema de la condonació del deute mai els sona bé, així que seria molt més intel·ligent mantenir un pla de deute perpetu amb un interès molt baix”, ha afirmat. També expressa la seva opinió en contra Ángel de la Fuente, director de la Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada (Fedea): "La indisciplina fiscal incentiva les comunitats autònomes a gastar més del que ingressen perquè tenen la convicció que se les rescatarà".

Cargando
No hay anuncios

En la mateixa línia, el governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos, ha argumentat que la solució portarà a tancar un finançament autonòmic fix i que cada comunitat autònoma es faci responsable de les seves finances: "Si no, es genera un incentiu molt negatiu sobre el comportament de les comunitats autònomes, perquè el que hauria de ser un indicador de mala gestió s’acaba convertint en un indicador d’insuficiència de recursos". El governador també ha llançat un toc d'atenció al govern central sobre l'impost a la banca, que presumiblement es prorrogarà amb la reedició del pacte: "Preferia que els beneficis dels impostos acabessin als bancs i servissin per acumular capital i augmentar la resiliència del sector davant d’escenaris negatius".

Cargando
No hay anuncios

Els empresaris demanen a Sánchez una millor fiscalitat

Fa pocs dies, la patronal CEOE carregava durament contra la llei d’amnistia de Sánchez, al·legant que afectava la separació de poders. A S’Agaró, el vicepresident de la confederació espanyola d'empreses, Íñigo Fernández de Mesa, ha esquivat la polèmica de la remissió de penes als independentistes, però, sobre el nou govern, novament amb Yolanda Díaz com a ministra de Treball, ha lamentat que propugni mesures sense el suport empresarial: "L'amenaça de la disminució de la jornada laboral no compta amb el suport de la CEOE".

Cargando
No hay anuncios

Des de la cambra de comerç d'Espanya, demanaven que les polítiques econòmiques del nou govern ajudin a disminuir la càrrega de costos dels empresaris amb més ajudes i millor fiscalitat. "El protagonisme del benestar són les empreses, així que cal animar-les i acompanyar-les no només perquè recuperin la resiliència, sinó també la capacitat de reconquerir el món", deia Josep Lluís Bonet, president de la cambra espanyola. I concloïa: "Estem davant d'una cruïlla i, si els empresaris mantenen una posició positiva, anirem bé, però si, pel clima polític, es posen a la defensiva i actuen amb cautela, patirem".

Finalment, a banda de comentar el pacte entre Sánchez, Puigdemont i companyia, el sector econòmic ha passat de puntetes sobre les protestes i disturbis de grups espanyolistes que durant dies han atacat la seu de Ferraz del PSOE. Aquí no s’han fet sentir els crits d'alerta catastrofistes sobre la possible fuga d’empreses, decreixement o crisi al comerç que, quan a Barcelona es cremaven contenidors, ocupaven molts titulars.

Cargando
No hay anuncios