FINANCES
Economia23/11/2014

Una operació sota sospita

Un macroprojecte ruïnós de Caixa Catalunya en un camp de golf a Múrcia podria formar part dels casos investigats per la Fiscalia

Albert Martín Vidal
i Albert Martín Vidal

BarcelonaMilers d’habitatges, un dels camps de golf més grans d’Europa, un hotel de luxe, 550 hectàrees, una inversió de 900 milions d’euros. És l’inacabat macroprojecte Hacienda del Álamo, a la localitat murciana de Fuente Álamo, en la clàssica operació immobiliària del temps de l’eufòria precrisi. El projecte tenia un tret sorprenent: va ser impulsat per Caixa Catalunya, la ja desapareguda caixa d’estalvis catalana. I segons diferents fonts del sector financer, és una de les operacions que el FROB va enviar a la Fiscalia per saber si l’operació amaga cap delicte.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Fonts financeres han explicat a l’ARA que tenen la “certesa” que l’operació està en mans de la Fiscalia. Segons una altra font, si els informes forenses encarregats pel FROB estan ben fets, Hacienda del Álamo formarà part “segur” de les operacions enviades a Anticorrupció. Tot plegat encaixa amb el que va publicar el 19 d’octubre La Verdad de Murcia citant “fonts del sector”: que el projecte està ja en mans del fiscal. No obstant, ni el FROB, ni el ministeri d’Economia, ni l’entitat, ni la Fiscalia han volgut confirmar a l’ARA la informació del diari murcià.

Cargando
No hay anuncios

Les pèrdues de Caixa Catalunya en una operació feta a 600 quilòmetres de Barcelona són elevades, de “com a mínim” 100 milions d’euros, segons el sector. A finals del 2008, davant les urgències financeres del projecte, l’entitat de crèdit va adquirir el 50% que li faltava de la inversió al seu soci, Armilar-Procam. Procam era la promotora de la caixa i Armilar era una promotora amb qui s’havien aliat en aquesta operació. L’entitat va comprar aquella meitat convertint en accions més de 400 milions d’euros de crèdits que li havia concedit, i ho va fer per evitar la fallida d’una empresa de la qual era copropietària. L’aventura havia començat una dècada abans.

Connexió Baix Llobregat

Cargando
No hay anuncios

La relació entre Catalunya Caixa i Armilar es remunta a l’any 1998, quan es van associar. Un any després, Armilar-Procam iniciava els tràmits per fer realitat el faraònic projecte a Múrcia. Antics empleats de l’entitat admeten que l’operació va sorprendre internament. “Què hi fem, a Múrcia?”, es preguntaven alguns directius, segons rememora una font. La qüestió segurament té més d’una resposta, però fonts coneixedores de l’operació es remunten al temps en què la segona entitat de crèdit de Catalunya estava dirigida per Josep Maria Loza -director general de Caixa Catalunya entre el 1998 i el 2008- i pel seu equip, entre els quals destacava Josep Maria Alentorn, director general adjunt. Diferents fonts indiquen que ells dos van ser els principals responsables de la desmesurada aposta de Caixa Catalunya pel totxo. Segons exposen, Alentorn va contactar amb Armilar, promotora de Manuel Martín López amb seu a Castelldefels (Baix Llobregat). El fet que Alentorn fos veí de la localitat va ser decisiu perquè es coneguessin i iniciessin un projecte que va acabar generant elevades pèrdues per a l’entitat -i els contribuents-. Aquest diari ha intentat sense èxit parlar amb Manuel Martín.

Inauguració amb fastos

Cargando
No hay anuncios

El complex turístic d’Hacienda del Álamo el va inaugurar el 9 d’abril del 2005 el ministre d’Indústria i Turisme, que aleshores era José Montilla, en un acte amb representació de polítics locals i en el qual no van faltar els discursos que feien palès que era una altra època. Montilla va assegurar que al turisme li calia diversificació i va fer una defensa del “turisme de golf”. En referència a les crítiques fetes des de Catalunya a la proliferació de camps per a aquest esport, va explicar que no suposaven un problema d’aigua perquè es regaven amb “aigua reciclada”. Però l’eufòria d’aquell dia es va anar esvaint.

El 2008 el resort va estar a punt de fer fallida i, després, els problemes van seguir. El 2010 hi havia acabats 2.400 habitatges dels entre 3.500 i 4.500 que s’havien anunciat. Uns 800 segueixen sense vendre’s i estan en mans de CatalunyaCaixa Immobiliària (antiga Procam) i la Sareb, l’anomenat banc dolent, que va confirmar a aquest diari que hi té una gran quantitat d’actius en venda, sense precisar quants.

Cargando
No hay anuncios

Els 400 milions en crèdits que va haver de perdonar Caixa Catalunya a Armilar-Procam són només una part de l’operació; les pèrdues, segons fonts del sector, estarien per sobre dels 100 milions. Tenint en compte que el FROB ha denunciat entre 17 i 19 operacions de CatalunyaCaixa (el nombre exacte no l’ha concretat) amb un perjudici econòmic de 900 milions, Hacienda del Álamo seria un dels errors més importants comesos per la desapareguda entitat. Però potser no va ser només un error: si l’operació està en mans de la Fiscalia, com defensen diferents fonts, el macrocomplex podria acabar amagant també indicis de delicte.