Turisme

Les onades de calor empenyen els turistes a no tornar a Espanya

CaixaBank Research preveu que el PIB turístic espanyol creixerà un 5% enguany, el doble del previst per al conjunt de l'economia

2 min
Turistes al passeig de Gracia

BarcelonaEl canvi climàtic també té efectes directes sobre el turisme. L'exposició a onades de calor extrema redueix la propensió dels turistes internacionals a tornar a Espanya, especialment entre els britànics i els nord-americans, els que més visiten Catalunya per darrere dels francesos.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquesta és la principal conclusió d'un estudi sobre el canvi climàtic que CaixaBank Research ha presentat aquest dimecres en el marc de l'informe sectorial de turisme del segon semestre del 2024, en què preveu un creixement del PIB turístic espanyol del 5% el 2024, més del doble de l'esperat per al conjunt de l'economia, i que se superin els 90 milions de visites de turistes internacionals.

Rere aquest creixement, inferior al de l'any passat (7,6%), però superior a les previsions per al vinent (3,2%), hi ha la recuperació del poder adquisitiu dels europeus pel descens de la inflació i la percepció d'estabilitat i seguretat a Espanya en un context geopolític inestable a l'est del Mediterrani. Si bé el 2023 ja va ser excepcional, amb nivells rècord de turistes estrangers i de despesa turística, el 2024 ha marcat la millor arrencada de la història del sector.

L'impacte de la calor

L'estudi sobre el canvi climàtic investiga els efectes que han tingut les onades de calor dels dos últims estius sobre el turisme internacional a tot l'Estat i la conclusió és que els turistes internacionals que van patir-ne una el 2022 van tenir una probabilitat més baixa de tornar a Espanya l'estiu següent.

En concret, la propensió a tornar a Espanya va caure un 13,8% quan el turista va experimentar una onada de calor, és a dir, quan la temperatura va ser 8 °C superior a la mitjana històrica del període 1961-1990. Aquesta caiguda és la diferència entre la propensió a tornar dels turistes que no van patir una onada (14%) i la dels que sí que la van patir (12%). En el cas dels turistes britànics i americans, la propensió a tornar va desplomar-se un 34% i un 42% respectivament, molt per sobre dels visitants d'altres nacionalitats, com els francesos (-7,4%) o els portuguesos (-8,7%).

L'informe ha calculat la diferència entre la temperatura mitjana els dies d'estiu del 2022 en el municipi amb un import més alt de despesa amb una targeta i la temperatura mitjana entre 1961 i 1990 els mateixos dies. Amb la base de dades de temperatures per cada targeta, s'ha examinat la propensió a tornar l'estiu del 2023 segons l'experiència tèrmica del 2022.

Inversió i desestacionalització

"La vulnerabilitat del turisme internacional davant les onades de calor posa de manifest la gran sensibilitat del sector al canvi climàtic. Això subratlla la importància que el sector turístic participi activament en la lluita contra el canvi climàtic i apliqui mesures d'adaptació per mitigar els seus efectes negatius", recull l'informe. Per mitigar aquest impacte, el centre d'estudis de CaixaBank proposa invertir en infraestructures que garanteixin la comoditat dels turistes en escenaris climàtics més extrems, com ara en la modernització d'hotels i la creació d'espais ombrejats i àrees verdes en les zones turístiques.

"La tercera dimensió que posem és la desestacionalització. La probabilitat que es produeixin onades de calor no és la mateixa a l'agost que al gener", ha explicat l'economista de l'entitat bancària Oriol Aspachs. En aquest sentit, l'informe també constata que l'ocupació hotelera ha crescut més fora dels mesos de temporada alta, especialment si es té en compte la dels mesos d'octubre, novembre i desembre del 2023 en comparació amb la mitjana del 2017, el 2018 i el 2019.

stats