Oficines bancàries mòbils: el pla del Govern contra l'exclusió financera als pobles
El 53% dels municipis de Catalunya, on resideixen 307.553 persones, no disposen de serveis bancaris
Barcelona"A mig Catalunya no existeix un servei bàsic com l'accés als serveis financers". Són paraules de la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, per descriure una crua realitat: hi ha 503 municipis a Catalunya, el 53% del total, que no disposen d'oficina bancària. Ara l'executiu català busca remeiar això amb oficines mòbils per acabar amb l'exclusió financera que pateixen fins a 307.553 persones.
És per això que aquest dimarts el consell executiu ha aprovat iniciar un pla per portar caixers automàtics i serveis financers als municipis que no tenen cap sucursal bancària. L'objectiu és crear una xarxa d'oficines mòbils itinerants perquè aquests municipis disposin d’accés a aquests serveis dues vegades al mes, és a dir, cada quinze dies.
"Tenim un part de la població que pateix exclusió financera", ha lamentat la consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas, en roda de premsa. Mas ha atribuït aquesta situació a un intens procés de fusions entre entitats financeres, de reducció de costos del sector, així com a l'auge de la digitalització, que està canviant el mode de negoci del sector financer.
"La falta d’oficines bancàries exclou de l’accés a aquest servei bàsic determinats col·lectius, ja sigui pel lloc de residència, l'edat, la falta d’habilitats digitals o per qüestió de recursos econòmics", ha afegit la consellera.
El desplegament d'aquest pla s'iniciarà aquesta setmana amb una consulta preliminar de mercat com a pas previ a la licitació del servei. Aquesta consulta es durà a terme durant dos mesos i després, un cop es processi la informació rebuda, la intenció de l'executiu és publicar la licitació a partir de mes de setembre.
El febrer del 2022, l'aleshores conseller d'Economia i Hisenda Jaume Giró va presentar un pla que havia de ser aprovat per les Corts espanyoles perquè els bancs instal·lin caixers automàtics amb serveis financers mínims a tots els municipis. Aleshores els pobles sense oficina eren 443 i sumaven una població de 250.000 persones.
La meitat de Catalunya, sense oficines
A Catalunya han desaparegut tres de cada quatre oficines bancàries respecte a les que hi havia l'any 2008, és a dir, s'ha passat de les 8.200 d'aleshores a 2.194 al tancament del 2022, l'equivalent a una reducció del 73%, d’acord amb el Registre d’oficines d’entitats supervisades pel Banc d’Espanya. Aquesta disminució registrada a Catalunya ha estat superior que a la mitjana de l'Estat i de la zona euro, on la disminució ha estat del 58% i del 41%, respectivament.