FISCALITAT
Economia12/06/2014

Ofensiva de la UE contra els impostos de les multinacionals

Laia Forès
i Laia Forès

Brussel·lesLa Comissió Europea vol posar punt final a l’evasió d’impostos d’algunes grans multinacionals amb seu a Europa gràcies al tracte fiscal favorable que els ofereixen alguns estats membres. En un moment de crisi econòmica en què molts governs han d’impulsar mesures d’austeritat, Brussel·les considera injust que algunes empreses paguin menys taxes. “En el context actual de restriccions pressupostàries, és particularment important que les grans multinacionals paguin la seva part justa d’impostos”, va reclamar ahir el comissari europeu de Competència, Joaquín Almunia.

Inscriu-te a la newsletter Rato i la nostra condemnaInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El comissari va anunciar l’inici d’una ofensiva contra aquestes pràctiques amb l’obertura formal d’una investigació per determinar si Irlanda, Holanda i Luxemburg han donat un tracte fiscal especial a Apple, Starbucks i Fiat Finance and Trade, respectivament. Almunia sospita que els tres governs han ofert avantatges fiscals selectius que han permès a aquestes empreses pagar menys impostos que la resta.

Cargando
No hay anuncios

Segons Brussel·les existeixen “seriosos dubtes” sobre la legalitat d’aquesta pràctica, però el comissari de Competència va deixar clar que l’obertura de la investigació no indica que la Comissió ja hagi pres una decisió respecte al tema.

De fet, l’obertura de l’expedient implica que Brussel·les demanarà més informació als governs i a les empreses afectades per estudiar-ho amb detall i veure si el tracte fiscal d’Irlanda a la multinacional d’informàtica, d’Holanda a la cadena de cafeteries i de Luxemburg a la divisió financera de Fiat és compatible amb la legislació comunitària. Si la Comissió Europea conclou que són ajudes d’estat il·legals, podria obligar les empreses a retornar els diners que han deixat de pagar.

Cargando
No hay anuncios

Queixes d’altres governs

Joaquín Almunia va voler deixar clar que Brussel·les no qüestiona els règims fiscals d’aquests països sinó el tractament favorable a algunes empreses en concret, que paguen un impost de societat més avantatjós gràcies al qual s’estalvien milions d’euros. Però tot i l’afirmació del comissari, fa temps que Brussel·les rep queixes d’altres estats membres pel règim fiscal més avantatjós que apliquen socis com Irlanda i Holanda.

Cargando
No hay anuncios

Grans multinacionals com Amazon i Google també tenen la seva seu europea en aquests països per poder pagar menys impostos. Els governs d’Holanda i Irlanda defensen la legalitat del seu impost de societats i, fins ara, la Comissió Europea no ha dit mai el contrari.