Economia02/12/2015

"L'ocupació millora, la qualitat de les feines no": García Montalvo valora les dades del novembre

L'economista José García Montalvo explica la paradoxa del mercat laboral espanyol, que redueix atur però no crea feina al mateix ritme

E.f.
i E.f.

BarcelonaL'economista José García Montalvo, professor de la Universitat Pompeu Fabra, analitza la reducció de l'atur del novembre:

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Quina lectura fa de les dades de l'atur del mes passat?

Cargando
No hay anuncios

Continua la trajectòria dels últims mesos i l'atur es redueix. Si mirem la dada desestacionalitzada, la desocupació va caure en 47.000 persones a Espanya, i això és positiu però també amaga una realitat, que és que molta gent està de retirada del mercat laboral. Per això veiem que està sent més senzill reduir l'atur que no fer créixer l'ocupació.

I on són els aturats que no es traslladen a nous afiliats a la Seguretat Social?

Cargando
No hay anuncios

Són emigrants que tornen als seus països, o bé gent que per piràmide poblacional es jubila i també persones que desisteixen d'estar com a demandants de feina perquè estan desanimats. D'aquí la gran contradicció quan el govern espanyoldiu que l'atur s'ha reduït en 500.000 persones en aquesta legislatura, quan, d'altra banda, l'ocupació tampoc ha crescut en aquest període.

És preocupant que l'ocupació no aixequi el vol al mateix ritme que cau l'atur?

Cargando
No hay anuncios

S'ha de partir de la base que les dades d'ocupació són comparativament millors que les de fa un any. Fa uns mesos que l'afiliació creix a ritmes respectables per sobre del 3% en termes interanuals. En aquest sentit, podem dir que ha estat un bon novembre. El problema és més profund i es resumeix en el fet que l'ocupació millora, però la qualitat de les feines és pitjor, amb una alta incidència de les feines parcials i la temporalitat. Fins ara, la contractació indefinida ha crescut molt poc i suposa una proporció molt petita dels contractes nous que se signen. Aquest és el principal repte que té el mercat de treball al davant: la qualitat de l'ocupació.