L'OCDE reclama a Espanya que desincentivi les prejubilacions

L'organisme millora la previsió de creixement del PIB al 5,9% per al 2021 i el 6,3% el 2022

BarcelonaLes últimes paraules del secretari general de l'OCDE, Ángel Gurría, per a Espanya al capdavant d'aquesta institució han sigut molt clares: cal vetllar perquè la recuperació no posi en perill el futur de les seves finances públiques. En la presentació aquest dijous del seu estudi econòmic, l'organisme ha animat el govern de Pedro Sánchez a aplicar mesures per desincentivar la jubilació anticipada i intentar que els espanyols allarguin la seva vida laboral, amb incentius a les empreses que mantinguin els empleats més grans.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Amb aquesta recomanació, l'OCDE ha recuperat un suggeriment habitual per a Espanya en l'àmbit de les pensions: vincular l’edat legal de jubilació amb l’esperança de vida dels espanyols. "Si estem vivint més temps, hi ha una necessitat de prolongar la vida laboral", ha raonat Gurría durant la roda de premsa compartida amb la vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra d'Economia, Nadia Calviño. L'edat de jubilació real és actualment de 61,7 anys mentre que la mitjana de l'OCDE és de 64,6 anys.

Cargando
No hay anuncios

Les suggerències de l'OCDE per donar un respir a la guardiola de les pensions inclouen una altra via: augmentar els anys a l'hora de calcular la pensió que pertoca als treballadors espanyols. "Hi ha reptes que ja existien, però la pandèmia els ha fet encara més severs", ha destacat Gurría, que passarà el relleu a l'exministre australià de finances, Mathias Cormann, a partir de l'1 de juny.

Cargando
No hay anuncios

El ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, va proposar recentment que el còmput d'una pensió tingués en compte els 35 últims anys cotitzats en lloc dels 25 anys actuals. Això faria que, de mitjana, la majoria de pensions fossin més baixes perquè a l'inici de la carrera laboral els treballadors acostumen a cobrar menys. De fet, la proposta va provocar el rebuig dels sindicats i del seu soci de govern, Unides Podem. L'OCDE, doncs, avala el plantejament d'Escrivá, tot i que Gurría no ha entrat a valorar el nombre d'anys.

Tot i així, l'OCDE és més optimista que fa uns mesos respecte a la recuperació de l'economia espanyola. L’organisme ha millorat en dues dècimes les perspectives per al 2021. Així doncs, per a enguany el repunt del PIB passa del 5,7% al 5,9%. De fet, malgrat que es manté la incertesa, els pronòstics també són més positius de cara al 2022, i el càlcul augmenta del 4,8% al 6,3%. Gurría ha atribuït aquesta alça en les previsions a l'evolució de la campanya de vacunació i la concordança dels plans de reformes enviats a Brussel·les amb les recomanacions de l'OCDE.

Cargando
No hay anuncios

Reforma fiscal i més ajudes

L'organisme proposa a Espanya que mantingui una política fiscal expansionista “fins que la recuperació estigui encarrilada” i aprovi noves ajudes directes. En matèria d'impostos, Gurría també ha criticat la "distorsió" que genera la Comunitat de Madrid amb l'impost de successions. Al seu torn, Calviño ha defensat que la resposta econòmica del seu executiu a la pandèmia ha sigut "ràpida i efectiva" i ha ajudat a mitigar els efectes més adversos d'aquesta crisi.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa al mercat laboral, l'estudi demana que Espanya permeti a les empreses adaptar-se a les “canviants condicions econòmiques” i mantenir un dels punts polèmics de la reforma laboral: la prioritat dels convenis col·lectius d’empresa en detriment dels sectorials. De fet, l'OCDE posa un èmfasi especial en la importància de garantir la "flexibilitat", una altra de les principals bondats de la reforma. En aquest sentit, també considera que l'Estat hauria d'optar per un contracte únic en el qual la indemnització augmenti en funció de l'antiguitat del treballador.