L'OCDE assenyala una moderació del ritme de recuperació d'Espanya
Les grans economies europees i els Estats Units també es frenen lleugerament al juliol
BarcelonaL'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), una organisme que agrupa les principals economies desenvolupades del món, ha detectat un alentiment en l'activitat econòmica a Espanya aquest juliol. Així doncs, tot i que l'economia espanyola continua en plena recuperació, el ritme es va moderar el mes passat.
És el que es desprèn de les dades de juliol de l'índex compost d'indicadors líders (CLI, en les sigles en anglès) que publica mensualment la institució. Aquest indicador s'elabora amb una amalgama d'altres indicadors per calcular com evoluciona una economia i si està per sobre o per sota de la seva plena capacitat en el passat. La mateixa OCDE explica a la seva web que el que pretén amb aquest índex és donar informació sobre la tendència que segueixen les economies, no pas donar dades concretes sobre l'activitat econòmica o altres aspectes.
Així doncs, el CLI per a Espanya va augmentar un 0,34% al juliol respecte al juny, un ritme inferior al registrat un mes enrere, quan va ser del 0,40%. De fet, la taxa intermensual del CLI s'ha anat reduint des del febrer, després de diversos mesos de creixement, la qual cosa apunta a una pèrdua de ritme en el creixement de l'economia espanyola, tot i que es mantenen les xifres positives. És a dir, Espanya recupera el terreny perdut quan va esclatar la pandèmia, però el recupera a un ritme més lent que a l'hivern. "El ritme d'expansió del CLI per a Espanya, tot i que continua sent bastant gran, ha mostrat signes de moderació aquest mes", han assegurat fonts de l'OCDE en declaracions recollides per Europa Press.
En el cas espanyol, tots els indicadors que utilitza l'OCDE per calcular el CLI van ser positius. La institució destaca especialment la recuperació de la confiança dels consumidors espanyols, que va ser un dels principals motors de recuperació al juliol.
Alentiment generalitzat
Paral·lelament, entre el maig i el juliol el conjunt de la zona euro i països com França, Alemanya i Itàlia també han alentit el ritme de creixement de la seva recuperació, segons el mateix CLI, un fenomen similar al dels Estats Units, tot i que en aquest país la frenada va començar al gener, ja que el 2020 va viure una recuperació econòmica molt més intensa que l'experimentada a Europa, per la qual cosa es va moderar abans.
En nombres absoluts, el CLI d'Espanya va ser de 99,79 punts, en un indicador en què 100 és la mitjana a llarg termini. Això vol dir que l'economia de l'Estat encara està una mica per sota del seu potencial d'abans de la pandèmia, a diferència de la majoria de grans economies europees, com Alemanya, el Regne Unit i Itàlia, que van tancar el juliol amb l'índex per damunt del 100. Només França, amb un 98,91, està en la mateixa situació que Espanya.
En general, però, l'OCDE ha advertit que en aquests mesos es poden detectar fluctuacions més fortes que en el passat a causa de les circumstàncies creades per la pandèmia. Especialment, a mesura que els governs aixequen restriccions i creix el percentatge de població vacunada, la recuperació pot agafar una intensitat forta i, igualment, si apareixen noves onades que obliguen a tornar a tancar part de l'activitat o hi ha noves causes d'incertesa en relació amb la pandèmia, les caigudes poden ser més destacades.