L'OCDE demana a Espanya que continuï fent reformes: "Som en un punt de partida, no d'arribada"
Adverteix que la reforma fiscal es queda curta i demana que s'incrementi el tipus reduït de l'IVA
Madrid"Cal reformar les reformes, perquè mai surten bé a la primera". És el missatge que ha llançat aquest dilluns des de Madrid el secretari general de l'OCDE, Ángel Gurría, que ha presentat al ministeri d'Economia, al costat de Luis de Guindos, l'informe bianual sobre l'evolució de l'economia espanyola.
Per a l'organisme, Espanya està avançant, però encara no n'hi ha prou. Per això adverteix que la reforma fiscal aprovada per l'executiu es queda curta i, de nou, demana un increment dels tipus reduïts de l'IVA, en la mateixa línia que l'FMI. Tampoc coincideix amb les perspectives de creixement del govern espanyol. L'equip de De Guindos preveia per a aquest any un 1,2% i un 1,5% pel 2015, unes xifres que té previst revisar a l'alça aquest setembre. En canvi, l'OCDE les revisa també a l'alça però les deixa en un 1,2% pel 2014 i un 1,6% per a l'any que ve, inferiors al que té previst l'executiu de Mariano Rajoy. Gurría ha argumentat que congela aquestes perspectives degut a la conjuntura europea, en què el creixement ha estat zero durant el primer semestre.
"Som en un punt de partida, no d'arribada, però un millor punt de partida que en les meves anteriors visites", ha advertit Gurría, que en l'informe també recomana a Espanya rebaixar les cotitzacions socials de forma permanent ja que creu que les mesures temporals no serveixen per estimular plenament la contractació a llarg termini. En aquest sentit, opina que la tarifa plana de 100 euros al mes de cotització durant dos anys per als contractes indefinits que es firmin fins a finals d'any és regressiva, perquè implica un impost major per als treballadors amb menys retribució.
Lligar els salaris a la productivitat
Preguntat sobre l'últim informe de l'OCDE, en què advertia que la rebaixa de salaris no implicava més competitivitat i augmentava la desigualtat, Gurría ha assenyalat que cal lligar l'augment dels salaris, cosa que vol dir que encara no ha arribat aquest moment per a Espanya. Tot i això, l'informe assenyala que Espanya és el país de l'OCDE amb més desigualtats, per sobre de Portugal i Grècia, segons dades del 2006 al 2012.
Perquè continuï augmentant l'ocupació, l'OCDE proposa crear treball de qualitat i, en aquest sentit, renya al govern de Mariano Rajoy per destinar només haver augmentat un 10% del pressupost en polítiques d'ocupació des de l'inici de la crisi. I és que el pressupost de mitjana als països de l'OCDE és 1,5 vegades més alt mentre que Espanya lidera la taxa d'atur, amb escreix, entre els 29 estats que conformen l'organisme.
En aquest sentit ha lloat els últims avenços en polítiques d'ocupació, presentats divendres passat després del consell de ministre, però ja ha avançat que no n'hi ha prou. Que cal invertir més en formació de qualitat i sobretot, amb què les empreses privades també dediquin part de les seves partides en I+D. "Cal passar del totxo a la neurona", ha insistit, una frase recurrent en les seves visites a l'estat espanyol.
Deures per la banca
L'OCDE veu preparada la banca espanya per als tests d'estrès d'aquesta tardor, però encara amb alguns problemes heretats de la crisi: com la baixa rendibilitat i la dependència del finançament del Banc Central Europeu. Per això recomana a les entitats financeres que reforcin el crèdit i limitin els dividends.
A banda, també recomana al govern espanyol que revisi el tractament d'inversió col·lectiva, com les SICAV (societats d'inversió de capital variable), que tributen per l'impost sobre societats a un tipus de només l'1%. Demana que reforci els controls "per garantir que aquest instrument s'utilitzi de manera adequada i no per a eludir pagar impostos".