Nova revisió a l'alça en les dades del PIB que recull l'INE
L'economia espanyola va créixer un 1,5% el segon trimestre del 2022, quatre dècimes més de l'anunciat
MADRIDEl creixement de l'economia espanyola tant al llarg del 2021 com al segon trimestre d'aquest 2022 va ser millor del previst. Els últims dies, l'Institut Nacional d'Estadística (INE) ha revisat a l'alça les dues estimacions del PIB. En concret, aquest dijous l'INE ha confirmat que l'economia espanyola va créixer un 1,5% el segon trimestre d'aquest any, quatre dècimes més del previst a finals de juliol, quan es va anunciar un creixement de l'1,1% els mesos d'abril, maig i juny. Aleshores la xifra ja va sorprendre positivament perquè el període coincideix amb l'esclat de la guerra a Ucraïna i l'escalada dels preus.
Una de les raons d'aquesta revisió –fonts de l'INE expliquen que la metodologia base utilitzada és la mateixa– és la introducció de més informació. De fet, com explicava aquest diari, el mateix organisme estadístic avisava al juliol que la dada anticipada del segon trimestre s'havia elaborat amb "un volum d'informació molt inferior que en altres ocasions" i afegia que "la majoria d'indicadors usats oferien resultats només fins al maig". Des que va començar la pandèmia, la recollida de dades ha estat més complicada, recorden des de l'INE, i afegeixen que amb la guerra pel mig la situació encara no s'ha normalitzat. A tall d'exemple, en la confirmació d'aquest divendres s'hi han afegit els comptes no financers de les administracions públiques i la balança de pagaments.
Alguns dels motius de l'impuls de l'economia espanyola el segon trimestre són el turisme, el consum de les famílies i les inversions, un element que als ulls del govern espanyol està vinculat a l'execució dels fons europeus. Amb tot, la taxa de creixement de l'economia durant els mesos d'abril, maig i juny és 1,3 punts superior a la registrada els primers tres mesos de l'any. En aquest cas, l'INE la revisa a la baixa i confirma que l'economia va caure un 0,2%. L'inici de l'any va coincidir amb la variant òmicron del coronavirus, que va tornar a provocar restriccions sanitàries, i la vaga de transportistes.
L'altra revisió recent a l'alça ha estat la del PIB el 2021. En aquest cas, l'organisme va elevar el creixement de l'economia fins al 5,5% (0,5 dècimes més del que es va anunciar), però també va revisar a la baixa la caiguda històrica del 2020: 11,3%. En aquest cas, la modificació de l'INE per al 2021 va ser fruit de la millora del consum de les famílies i la incorporació de dades com l'Enquesta de Pressupostos Familiars del 2021, segons es desprèn de la nota de premsa de l'entitat.
Totes aquestes revisions, però, coincideixen amb el canvi de direcció a l'organisme. L'estadística Elena Manzanera és la flamant presidenta després que el seu predecessor, José Manuel Rodríguez Poo, deixés el càrrec arran de les discrepàncies amb el govern espanyol al voltant d'indicadors com el PIB o l'IPC. Als ulls de l'executiu, però també d'algunes veus acadèmiques, aquests eren massa pessimistes si es tenia en compte l'evolució dels ingressos o el mercat laboral. Aquest va ser el primer cop que un president queia a mitja legislatura.